Izvor: Piplmetar.rs, 20.Nov.2023, 03:30

Delegacija Srbije udruženja „Francuska renesansa“: Uklanjanje spomenika necivilizacijski čin

Betadanas 23:25

foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)
Članovi delegacije Srbije udruženja „Francuska renesansa“ (La Renaissance Franҁaise) saopštilo je da najoštrije protestuje zbog „necivilizacijskog čina“ uklanjanja spomenika srpskim vojnicima palim u ratovima 1912-1918 na pravoslavnom groblju u Prištini, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
„Članovi ovog Udruženja ne mogu da nađu ni reči opravdanja za takav čin u kome je učestvovala Ambasada >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Francuske u Prištini, tim pre što je ‘Francusku renesansu’ osnovao 1915. predsednik Francuske Remon Poenkare (Raymond Poincare) pod sloganom ‘Kultura-solidarnost–frankofonija’, godine kada su Srbija i Francuska bili saveznici protiv istog neprijatelja“, navodi se u saopštenju.
Iz tog udruženja, čiji su ciljevi unapređenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga i podsticanje frankofonije, dodali su da je za njih neprihvatljivo skrnavljenje uspomene na žrtve iz Velikog rata, a da „dodatno ogorčenje izaziva i činjenica da su Prištinu zajedničkim snagama oslobodili francuski i srpski vojnici“.
„Ako je smatrala da uspomena na srpske vojnike na bilo koji način baca senku na manifestaciju francusko-nemačkog prijateljstva kao primer Srbima i Albancima danas, Ambasada Francuske u Prištini je ovim necivilizacijskim činom dovela u pitanje istorijske činjenice i povredila sećanje na i francuske, a ne samo srpske žrtve“, dodaje se u saopštenju.
Dodali su da tako nešto nisu očekivali od zemlje koja „u svakom selu“ ima spomenik palima u Velikom ratu i izrazili nadu da će ta „senka na francusko-srpsko savezništvo i prijateljstvo biti brzo otklonjena“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.