Del Ponteova u četvrtak u Beogradu

Izvor: B92, 17.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova u četvrtak u Beogradu

Karla del Ponte (FoNet)

Beograd, Banjaluka -- Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte dolazi u četvrtak u Beograd, potvrdio je za B92 Rasim Ljajić.

Del Ponteova bi trebalo da razgovara sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca, kaže Ljajić. Glavna tužiteljka, kojoj krajem godine ističe mandat u Hagu, bila je veoma zadovoljna junskom posetom Beogradu, kada joj je najavljena mogućnost novih hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuženih za ratne zločine. Njene najnovije ocene saradnje Beograda sa sudom nisu pozitivne.

Del Ponteova je razočarana što, posle hapšenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, u Hag nije stigao nijedan preostali begunac, pre svih Ratko Mladić.

Od ocene Karle del Ponte umnogome zavisi da li će Srbija dobiti "zeleno svetlo" za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Danas je takođe Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu odlučio je da dostavi dokumentaciju po devet zahteva Tužilaštva Tribunala i jednog svedoka oslobodi dužnosti čuvanja tajne u postupcima koji se vode pred tim sudom.

RS: Uskoro hapšenje Župljanina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je raniju najavu iz policije RS da će uskoro biti uhapšen haški optuženik Stojan Župljanin.

Čađo je novinarima u Banjaluci rekao da MUP RS stoji iza izjave funkcionera tog ministarstva Dragog Miloševića za Vašington post, u kojoj je najavio skoro Župljaninovo hapšenje.

Ministar policije RS je kazao da se na području RS ne nalazi nijedan haški optuženik, navodeći da bi u suprotnom policija RS već delovala.

Savet: Rešiti preostale zahteve tužilaštva

Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom danas je naložio nadležnim državnim organima da preduzmu sve potrebne mere kako bi se u potpunosti rešili preostali zahtevi tužilaštva tog suda.

Odluka o tome doneta je na današnjem zasedanju Nacionalnog saveta, koje je posebnu pažnju posvetilo upravo daljem dostavljanju dokumentacije haškom tužilaštvu.

Nacionalni savet je istovremeno doneo odluku o dostavljanju dokumentacije po devet zahteva tužilaštva Haškog tribunala i oslobađanju jednog svedoka obaveze čuvanja državne tajne u postupcima koji se vode pred tom sudom.

Prema saopštenju iz kabineta predsednika Nacionalnog saveta, pozitivno je odgovoreno i na 50 zahteva optuženih koji su se odnosili na dostavljanje dokumentacije i oslobađanje svedoka za pripremu odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.