Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova negira

Beograd -- Svaka tvrdnja da je Haško tužilaštvo uključeno u skrivanje dokaza pred Tribunalom je neistinita, saopštava kancelarija Karle del Ponte.

Time je ona reagovala na optužbe bivšeg tužioca Džefrija Najsa da je, u dogovoru sa Beogradom, sakrila od javnosti nekoliko zapisnika sa sednica jugoslovenskog Vrhovnog saveta odbrane iz vremena rata u Bosni i tako pomogla Srbiji da se odbrani od tužbe BiH pred Međunarodnim sudom pravde. U međuvremenu, reakcije su stigle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U saopštenju Tužilaštva podseća se na pravila Haškog tribunala, prema kojima odluku o stepenu zaštite pod kojim se razmatraju neki dokumenti donosi sud, a ne tužilaštvo ili odbrana.

Pravilnik suda takođe omogućava da države zatraže određene zaštitne mere za pojedine dokumente, navodi tim Karle del Ponte.

Iz njene kancelarije još je poručeno da Haški sud i Međunarodni sud pravde rade odvojeno i da svaki odlučuje nezavisno o tome koje dokaze uzima u obzir, a koje ne.

Međunarodni sud pravde odlučio je da ne zatraži da dokumenti o kojima je reč budu predati sudu, podseća se u saopštenju Haškog tužilaštva.

Ljajić: Personalni sukob

Rasim Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, nije želeo da komentariše saopštenje tima Karle del Ponte jer je, kako kaže, u pitanju personalni sukob između glavne tužiteljke i sudije Džefrija Najsa.

"Da je neko rekao pre dve godine da će ovde svi braniti Karlu del Ponte, niko ne bi verovao. Ali nažalost, u ovom konkretnom slučaju je čisto personalni sukob, mi treba da budemo po strani tog sukoba", kaže on.

Ono što je najvažnije, kaže Ljajić, u saopštenju tužilaštva je objašnjeno na koji način se određeni dokument stavlja pod zaštitu.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo eventualno može da kaže da se ne protivi da određeni dokument dobije zaštitne mere, ali konačnu odluku o tome donosi sud.

Opširne reakcije i analize iz BiH i Hrvatske možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.