Izvor: B92, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova na Brionima

Zagreb -- Karla del Ponte rekla je danas na Brionima da saradnja Tribunala i državnih tužilaštava zemalja regiona daje dobre rezultate.

Jedna od tema razgovora na Brionima jeste i inicijativa da osuđeni pred Haškim tribunalom budu upućeni na izdržavanje kazne u svojim državama. Inicijativu Karle del Ponte da haški osuđenici služe kazne u svojim državama podržao je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji je to pitanje i otvorio na konferenciji, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Vladimir Vukčević pokrenuo je direktno pitanje izdržavanja kazne osuđenih pred Haškim tribunalom u zemlji čiji su državljani. On je podržao inicijativu Karle del Ponte", kaže on.

"Suština je da je dobio jasnu podršku Marinka Jurčevića, bosanskog tužioca. Hrvatska delegacija je bila uzdržana. Ovo je prvi put da se na javnom skupu pokreće regionalna inicijativa tužilaca po ovakvom pitanju", kaže on.

"Mislim da je ovo veoma značajan korak napred u smislu realizacije ove ideje i kontakta i naših vlasti sa generalnim sekretarom UN", kaže Vekarić.

Skup pod nazivom "Saradnja državnih tužilaštava u gonjenju ratnih zločina - postojeći i budući oblici saradnje" organizuje Državno tužilaštvo Hrvatske.

Uz glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića, na konferenciji će učestvovati i glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica.

Regionalnoj konferenciji tužilaca Srbije, Hrvatske Bosne i Hercegovine i Crne Gore na Brionima prisustvuje i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Zagreb Beogradu ustupio šest predmeta

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije šest predmeta, od kojih pet odmah ulazi u sledeću procesnu fazu, saopšteno je danas iz Tužilaštva u Beogradu.

Dogovor je - na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida - postignut na konferenciji tužilaca na Brionima.

Tužioci su se na konferenciji dogovorili da se naprave analize dokaza u istragama u prekidu, optužnicama i suđenjima u odsustvu, koje se u najvećoj meri odnose na Srbe izbegle iz BiH i Hrvatske.

Očekuje se da će se na taj način smanjiti broj ljudi koji se nalaze na tzv. političkim poternicama. Glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte obećala da će, po okončanju rada tog suda, staviti sve kapacitete Tužilaštva na raspolaganje lokalnim tužiocima i ponudila da haški istražitelji pomognu lokalnom pravosuđu.

Ona je tokom konferencije nasamo razgovarala sa srpskim tužiocem za ratne zločine. Detalji tih razgovora nisu poznati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.