Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova: Napretka ima, ali...

Beograd, Sombor -- Karla del Ponte rekla je zvaničnicima Srbije da ima napretka u saradnji ali da i dalje insistira na hapšenjima, pre svih Mladića

Kako saznaje B92, glavna tužiteljka Haškog tribunala, koja boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, večeras se sastala sa kompletnim Akcionim timom za hapšenje haških begunaca. Nakon pojedinacnih sastanaka koje je imala tokom dana u Beogradu, glavna haška tužiteljka je u Palati federacije razgovarala puna dva sata o konkretnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detaljima potrage za preostalim haškim beguncima.

Ona je tokom dana pojedinačno razgovarala s članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca Rasimom Ljajićem, Vladimirom Vukčevićem, Radetom Bulatovićem, Svetkom Kovačem i direktorom policije Miloradom Veljovićem koji su je ubeđivali da postoji dovoljno razloga da njen sledeći izveštaj Evropskoj Uniji ipak bude bolji od prethodnog.

Kako saznaje B92, razgovori Karle del Ponte i njenih beogradskih sagovornika mogu se sumirati ocenom da se problem saradnje Srbije sa Tužilaštvom može posmatrati na dva nivoa.

Na nivou hapšenja preostalih begunaca Srbija nije ostvarila napredak a glavna tužiteljka prokomentarisala je da joj nije jasno kako je to moguće kada svi zvaničnici izjavljuju da se po tom pitanju čini sve.

Drugi nivo saradnje, predstavljaju praktično sve ostale oblasti u kojima je postignut napredak, slažu se obe strane.

Karla del Ponte ponovila je da njena namera nije da onemogući evrointegracije Srbije ali da joj je, kao glavnoj tužiteljki cilj da u Hag budu prebačeni svi preostali begunci. Del Ponteova je do sada, više puta, izjavila da je pritisak Brisela veoma važan element u saradnji Srbije sa sudom.

Poslednji put je to izjavila pre deset dana u obraćanju ministrima EU, koji su, nezadovoljni u potpunosti njenom ocenom saradnje Srbije odložili parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako saznaje B92, Karla del Ponte potvrdila je, na sastanku sa ministrom Rasimom Ljajićem, da je ostvaren napredak u saradnji sa Ministarstvom odbrane, koje je omogućilo istražiteljima Tribunala da uđu u vojne arhive. Istovremeno je postignut dogovor da se potraže uslovi pod kojima bi istražitelji mogli da dobiju i pristup arhivama BIA.

Glavna tužiteljka pohvalila je srpske vlasti zbog nedavnog hapšenja pripadnika jedinice "Škorpioni" koji su osumnjičeni za zločine u Podujevu, kao i saradnju domaćeg pravosuđa sa sudovima u regionu, u procesuiranju optuženih za ratne zločine.

Srpski zvaničnici podsetili su Del Ponteovu i na zakonske izmene koje će omogućiti efikasniju potragu za beguncima kao i na nedavne akcije kontrole vojnih objekata koje su pokazale da se haški optuženici ne kriju u kasarnama vojske Srbije. Akcioni tim upoznao je Karlu del Ponte i sa novim merama koje će biti preduzete u potrazi za beguncima ili u otkrivanju mreže njihovih pomagača.

Karla del Ponte će u petak razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom a obratiće se i parlamentarcima NATO-a koji takođe borave u Beogradu. Posle posete Beogradu ona će predati novi izveštaj o Srbiji, evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu koji je izjavio da će od njenih ocena zavisiti hoće li Srbija konačno i parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Posle dvodnevne posete, glavna tužiteljka Haškog tribunala treba da podnese izveštaj EU o saradnji Srbije s Tribunalom. Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je da sada sve zavisi od tog izveštaja, navodeći da je tehnički deo pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju okončan.

Ren je, obraćajući se članovima Evropskog parlamenta u Strazburu, rekao je da je Evropa spremna da sa Srbijom potpiše Sporazum, ali da vlasti u Beogradu još nisu završile svoj posao.

Ponoš: Da ih čuvamo ne bismo ih tražili

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš, izjavio je danas da Vojska ne čuva haške optuženike i da su nedavni pretresi kasarni po Vojvodini deo redovnih aktivnosti.

"Da Vojska Srbije čuva haške optuženike ne bi morala da ih traži", rekao je Ponoš novinarima posle sastanka s načelnikom Generalštaba oružanih snaga Mađarske, generalom Andreašom Havrilom, u Somboru.

Ponoš je naveo da su proteklih dana pretresane uglavnom prazne kasarne, koje Vojska Srbije ne koristi, kako bi bila otklonjena svaka sumnja.

Načelnik Generalštaba je rekao da tokom pretresa kasarne u Beloj Crkvi VS nije nikoga uhapsila i da se tom prilikom "ništa spektakularno nije desilo".

"Rutinske pretrage"

Zoran Dragišić, vojni analitičar sa Fakulteta za bezbednost, izjavio je za B92 da misli da je reč o rutinskim potragama, s obzirom na to da je Dragan Šutanovac po dolasku na mesto ministra odbrane najavio da će pretresti svaki vojni objekat.

"To su rutinske pretrage čiji je cilj da se dokaže da vojska ne štiti Ratka Mladića i da se on ne krije u vojnim objektima, pre nego što se pri tim pretragama ima ideja da će se Ratko Mladić zateći u nekom od vojnih objekata", kaže on.

Dragišić kaže da se nada da će izveštaj biti pozitivan, jer se u poslednjih nekoliko meseci pokazuje politička volja za saradnju s Haškim tribunalom.

"Saradnja se odvija na nivou dostavljanja dokumentacije, međutim, ipak, konačna saradnja je hapšenje i transfer okrivljenih u Ševeningen. Imajući u vidu da je Karla del Ponte znala nekoliko puta da nas iznenadi svojim izveštajem, radije bih sačekao izveštaj bez prognoziranja", rekao je Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.