Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte traži poteze Vlade BiH

Sarajevo -- Del Ponte je prilikom nedavne posete Sarajevu zahtevala hapšenje svih "krupnih" begunaca koji su građani ili se kriju u BiH.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte spomenula je pre svega Radovana Karadžića, te lociranje Ratka Mladića, piše "Dnevni avaz". Del Ponte je premijeru BiH Adnanu Terziću predala spisak mera koje vlasti treba da preduzmu da bi saradnja BiH sa tim sudom bila pozitivno ocenjena.

Takođe, ona traži odgovarajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jasno vidljive mere da se begunci pronađu, uključujući transparentne napore policije i obaveštajnih službi, uz stalno obaveštavanje Kancelarije tužioca. Del Ponte zahteva i da poternice budu izložene na uočljivim mestima, da se u medijima vodi kampanja protiv begunaca kao neprijatelja države, kao i da se uspostave telefonske linije za dojavljivanje policiji. Tužiteljka je od Terizha zatražila da se formira kancelarija za direktnu saradnju Tužilaštva i kabineta predsedavajućeg Veća ministara BiH.

Jedan od zahteva Karle del Ponte je da obaveštajna služba BiH sarađuje sa obaveštajnim službama Hrvatske i Srbije i Crne Gore radi hapšenja osumnjičenih. Del Ponte je istakla da je neophodna puna kontrola granice sa SCG, koju treba zatvoriti za trgovce ljudima i haške begunce, zatim ozbiljne mere na državnom i entitetskim nivoima protiv mreže koja ih podržava, te presecanje kanala finansijske podrške.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.