Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte kritikovala vlasti u Beogradu

Beč -- Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte istakla je u utorak u Beču da četvorica srpskih policijskih i vojnih generala, protiv kojih je Tribunal podigao optužnice, moraju biti izručeni Hagu. "Nema rasprave o tome, ova četvorica optuženih moraju biti izručeni Hagu. Oni mogu i izabrati, odnosno biti ohrabreni da se predaju", kazala je Del Ponteova u obraćanju Stalnom savetu OEBS-a. "Srpske vlasti, kako se čini, želele bi da se tim osobama sudi u Beogradu. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to bi bilo u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1503, zato što su ta četiri lica bili, ili ostali visoki funkcioneri. Takođe, postoji dovoljno povoda za sumnju u sposobnost i možda spemnost srpskih vlasti da održe takvo suđenje u bližoj budućnosti", objasnila je ona.

Del Ponteova je kao primer za svoju tvrdnju iznela slučaj masovne grobnice u Batajnici, ističući da je više od 700 leševa ekshumirano još na proleće 2001, a da do danas nije bilo suđenja, osumnjičenih, niti je čak pokrenuta istraga. Ona je najavila da Tribunal namerava da podigne još 13 optužnica koje se odnose samo na "visoke funkcionere", i dodala da neće biti novih istraga. Del Ponteova je takođe istakla da se nove optužnice tiču svih zajednica u regionu, kao i da vlasti u regionu znaju šta predstoji i šta se očekuje od njih.

Del Ponteova je ocenila da optuženi koji su još na slobodi, "uživaju podršku mreže koju čine razne institucije, kao što su službe bezbednosti, policija, vojska, kao i verske institucije", pošto se često smatraju herojima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.