Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2017, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija PDP-a većini partija prihvatljiva

SARAJEVO - Deklaracija Partije demokratskog progresa (PDP) koja bi na period do šest godina trebalo da zaustavi politička prepucavanja, stvaranje tenzija, podnošenje apelacija i izjava o organizovanju referenduma čini se da je prihvatljiva za većinu stranaka koje participiraju na nivou cijele BiH.

Kako stvari stoje, o ovoj deklaraciji bi se ozbiljno moglo raspravljati u narednim sedmicama i među liderima stranaka koje čine većinu na nivou BiH, ali i u Parlamentarnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i visoki funkcioner SDA, rekao je u petak da smatra da je deklaracija dobro strukturirana i da je kvalitetan okvir koji bi zasigurno vodio ka smanjenju aktuelnih tenzija i stvaranju jedne nove atmosfere u BiH.

"Deklaracija bi omogućila da, na prvom mjestu, ili kao prioriteti, na površinu izađu pitanja socioekonomskih reformi i napretka BiH", rekao je Zvizdić te dodao da unutar nje postoje detalji ili naznake kako bi prvo trebalo završiti neke stvari koje su, u ovom trenutku, kako je naglasio, neprihvatljive za određene partije, kao što su korjenite izmjene sastava Ustavnog suda BiH.

"Kad se pravi deklaracija koja predstavlja ozbiljnu političku opredijeljenost, sve treba obuhvatiti i mora se ići u pravcu smirivanja političkih tenzija", poručio je Zvizdić i dodao da su, što se tiče SDA, takve inicijative vrlo pozitivne i prihvatljive i moraju biti u potpunosti dogovorene.

"Treba da potpišemo političku deklaraciju kako bismo se opredijelili na budućnost, a ne na prošlost. To bi bio dokument da se obavežemo kako nećemo praviti sukobe već ćemo stvarati kompromis i dogovor", poručio je i u petak Branislav Borenović, predsjednik PDPa, koji je dva dana ranije i najavio ovu deklaraciju koja bi političare obavezala da neće stvarati vještačke krize.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDSa u Predstavničkom domu BiH, kazala je da deklaraciju nije vidjela, ali da je s njom sigurno upoznat Vukota Govedarica, lider SDSa.

"Koliko sam mogla shvatiti iz obraćanja Borenovića, deklaracija je prihvatljiva. To je politika SDSa i nema razloga da je ne prihvatimo, ostaje samo da vidimo i pročitamo tekst", kazala je Pandurevićeva.

Lazar Prodanović, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSDa u Predstavničkom domu, kazao je da je svaka inicijativa koja će smiriti situaciju i tenzije u BiH, ali i sa susjedima dobrodošla.

"Čekaćemo da se usaglase partije koje imaju većinu na nivou BiH. Nakon toga ćemo u Klubu razmotriti deklaraciju, pa ćemo dati svoje mišljenje o njoj i jesmo li saglasni prihvatiti je", rekao je Prodanović.

Iz SBBa ističu da još ne znaju kakav će im biti stav o deklaraciji, ali da u principu podržavaju sve ono što će doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH.

Poslanik DFa Damir Bećirović (DF) ističe da je svaka deklaracija ovakve vrste dobrodošla, ali da ona nema efekta i smisla ako ne dobije podršku iz NS RS i od Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSDa, od koga u petak nismo uspjeli da dobijemo stav o ovom pitanju.

Dokument, čija se radna verzija već pojavila u javnosti, nosi naziv Deklaracija političkih stranaka iz BiH o evropskoj budućnosti, identitetu, socijalnotržišnoj privredi i pravnoj državi. U njoj stoji da će se zalagati za ostvarivanje zajedničkih ciljeva koji će voditi ka prosperitetu, odgovornosti, jednakosti, pravdi, istini i solidarnosti, a prihvatajući da konstitutivnost tri naroda zajedno s ostalima smatraju svojom obavezom.

Izražava se čvrsto opredjeljenje za dostizanje evropskih vrijednosti kroz EU integraciju BiH i potvrđuje neotuđivo pravo na dostojanstvo svakog ljudskog bića.

Deklaracija obavezuje stranke potpisnice da u narednih šest godina promovišu i podstiču demokratsku komunikaciju, uzdržavanje od govora mržnje i netolerancije, afirmišu pozitivne ideje i pokreću kreativna rješenja, otklanjaju blokade u radu institucija BiH, a pri tome da ne dozvole kršenje Ustava i važećih zakona, da provode mjere za brži ekonomski razvoj i osiguraju bezbjednost svih građana BiH, boreći se protiv terorizma i svih oblika ugrožavanja slobode i ljudskih prava, kao i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Deklaracija kvalitetan okvir koji bi zasigurno vodio ka smanjenu aktuelnih tenzija i stvaranju nove atmosfere u BiH.

To bi bio dokument da se obavežemo kako nećemo praviti sukobe već ćemo stvarati kompromis i dogovor.

To je politika SDSa i nema razloga da je ne prihvatimo, ostaje samo da vidimo i pročitamo tekst.

Čekaćemo da se usaglase partije koje imaju većinu na nivou BiH. Nakon toga ćemo u Klubu razmotriti deklaraciju.

Svaka deklaracija ovakve vrste dobrodošla, ali ona nema efekta i smisla ako ne dobije podršku iz RS.

Dokument čiji je cilj zaustaviti politička prepucavanja naišao na pozitivan prijem

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.