Dekan FDU: Naša zgrada je funkcionalna, ne treba nam nova

Izvor: N1 televizija, 02.Nov.2018, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekan FDU: Naša zgrada je funkcionalna, ne treba nam nova

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović kaže da ne vidi razlog da se taj fakultet seli na neku drugu lokaciju, jer je postojeća zgrada u veoma dobrom stanju i funkcionalna i da bi gradnja nove u kampusu na drugoj lokaciji bila veliki i nepotreban trošak. Dodaje da drugi fakuleteti u sklopu Univerziteta umetnosti imaju mnogo veće probleme.

"Mi smo jako počastvovani interesovanjem javnosti o sudbini našeg fakulteta, jer on to verovatno i zaslužuje. Razgovor koji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sam vodio sa ministrom prosvete bio je iniciran na njegov zahtev...Međutim, ozbiljan razgovor o kampusu Univerziteta umetnosti mora da se vodi preko rektorata tog univerziteta, ne preko pojedinih dekana. Dakle, prava institucija je rektor i rektorat Univerziteta umetnosti, koji komunicira sa sva četiri dekana fakulteta", izjavio je Pavlović u Danu uživo za N1.

Kako je objasnio, u tom razgovoru je Šarčević ponudio da se na jednoj lokaciji izgradi kampus za Fakultet muzičkih umetnosti, za koji Pavlović navodi da nesumnjivo ima najveći problem sa svojom zgradom.

"FMU već više decenijama pokušava da reši taj problem i mi podržavamo napore da se on i reši", kaže Pavlović.

On naglašava da mu nije poznato zašto plac koji je, navodi, načelno bio namenjen celom Univerzitetu umetnosti, na kojem se sad nalazi FDU, nije rešenje za FMU.

"FMU ima već gotov projekat za tu lokaciju, ali im se ta lokacija ne daje, iz nama nepoznatih razloga, nije ni ministar naveo", navodi Pavlović.

 Umesto toga, ponuđena je lokacija na Topčideru.

"I to je nama iznenađujuće, zato što je izgradnja nekog namenskog objekta, kao što je postojeća zgrada Fakulteta dramskih umetnosti, jako velika investicija", kazao je Pavlović.

Na pitanje da li postoje procene koliko bi koštala izgradnja novog kampusa, a koliko renoviranje FDU-a, Pavlović kaže da takvu procenu on nije dobio.

"Iz tog razloga, ja nisam davao nikakav definitivan odgovor ministru, kojem je ponuđeno da poseti fakultet. Na žalost, sprečilo ga je službeno putovanje u inostranstvom koje se produžilo. Tako da, on nije došao, ali takvu procenu i plan izvodljivosti niko nikada nije posao fakultetu, niti sam ja dobio u tom razgovoru takvu analizu isplativosti i troškova", naveo je Pavlović.

Ministarstvo prosvete je u saopštenju kazalo da FDU treba da bude rekonstruisan.

"FDU nikada nije tražio potpunu restauraciju, zgrada je u dobrom stanju, mi je održavamo, naravno uz pomoć ministarstva. Mi domaćinski poslujemo s našom zgradom. Ko god dođe, on je fasciniran stanjem zgrade i uslovima koje mi pružamo našim studentima", kaže Pavlović.

Zgrada je, kaže, završena 1974. godine.

"Otvorila ju je Jovanka Broz, što znači da je to i tada bilo jako važno. A od tada je posetio izuzetan broj umetnika, od Kopole, Bertolučija, Antonionija, i svi su bili oduševljeni kako je ona građena i kako je funkcionalna. To je jedna ozbiljno osmišljena zgrada i svaka koja bi bila bolja od toga, bila bi kao kad biste vi hteli da napravite bolji VMA od VMA, vi to možete, ali će investiciona ulaganja biti ogromna", izjavio je gost N1.

Prema njegovim rečima, pošto se zna kako Fakultet likovnih umetnosti posluje, ili Fakultet primenjenih umetnosti, misli "da ne bi bilo fer da FDU traži novu zgradu".

"I ministar to zna i on je pametno napomenuo da je prepustio nama da o tome razmislimo. Ministar je tako rekao, i ja u to verujem. Taj ceo plac je namenjen za objekte javne namene. To je blok 31, sada vrlo zanimljiva lokacija za sve, ali po Urbanističkom planu je namenjen za objekte javne namene", naveo je Pavlović.

Dekan je objasnio da fakultet i sve lokacije oko fakulteta pripadaju državi, a ne fakultetu.

"Ako neko prolazi tuda, videće jednu veliku rupu, to je iz vremena kada je bivši ministra Božidar Đelić krenuo da gradi Centar za promociju nauke, koji je eto, ostao na nivou jedne iskopane rupe u ćošku tog placa", navodi.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.