Dejli mejl o migrantima iz Irana: Kriva Srbija?

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejli mejl o migrantima iz Irana: Kriva Srbija?

Gotovo 150 migranata spaseno je od početka novembra iz kanala Lamanš tokom pokušaja da se dokopaju britanske obale.

Prošle noći izvučeno je šest osoba poreklom iz Irana, a kako je i većina od tih 150 migranata poreklom takođe iz te zemlje, britanski list Dejli mejl postavlja pitanje da li je Srbija odgovorna za rast broja iranskih migranata koji pokušavaju da ilegalno uđu u Britaniju.

Taj list, naime, piše da je imigraciona politika uvedena 1.200 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daleko od Britanije već bila okrivljena za porast broja migranata koji pokušavaju da pređu vodeni put između Francuske i Britanije.

Odluka koja je donedavno iranskim građanima omogućavala putovanje bez viza u Srbiju trebalo je da podstakne turizam između dve zemlje i privuče investicije iz Irana u Srbiju.

Međutim, piše “Dejli mejl”, to je rezultiralo i velikim brojem Iranaca koji su tražili azil u Srbiji ili je, jednostavno, koristili kao kapiju prema zapadnoj Evropi.

Sporazum o bezviznom režimu između Irana i Srbije stupio je na snagu u avgustu prošle godine, ali je povučen nedavno, nakon što je EU izrazila zabrinutost zbog mogućih zloupotreba.

Do ukidanja bezviznog režima 17. oktobra, piše “Dejli mejl”, oko 40.000 Iranaca stiglo je u Srbiju.

Taj list navodi da najnoviji podaci pokazuju da najveći procenat zahteva za azil u Velikoj Britaniji dolazi od građana Irana.

Do juna, Britanija je primila 27.044 zahteva za azil, od kojih je oko 9 procenata iz Irana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanci nas optužuju što smo bili ljudi? London osuo po Srbiji, a treba da ih je SRAM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2018

Veliki broj migranata dolazi iz Irana u Veliku Britaniju, piše britanski "Dejli mejl" i za to optužuje Srbiju, jer su Iranci donedavno mogli da u Srbiju uđu bez vize..Gotovo 150 migranata spaseno je od početka novembra iz kanala Lamanš tokom pokušaja da se dokopaju britanske obale, a prošle noći...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.