Dejanović: Zakon o skupštini u oktobru

Izvor: RTS, 13.Sep.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Zakon o skupštini u oktobru

Tekst zakona o skupštini mogao da bude završen do oktobra, a nakon toga i Poslovnik o radu, najavila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović. Zakonom se suštinski menja rad parlamenta, smatra Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi tekst zakona o skupštini mogao da bude završen tokom septembra ili u oktobru, a tri do četiri meseca kasnije i Poslovnik o radu.

"Razgovarala sam sa članovima Radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za donošenje zakona o skupštini i postoji mogućnost da se bez kamena spoticanja, vrlo brzo, u nekoliko dana, taj posao privede kraju, ako ne tokom septembra, onda u oktobru. Poslovnik će proizaći kasnije, kao jedan od akata", rekla je Đukić-Dejanović u intervjuu Tanjugu.

Prema njenim rečima, sporni momenat može biti pitanje poslaničkog mandata, ali ko će biti vlasnik mandata može da bude regulisano i drugim zakonima, na primer Zakonom o izborima.

Predsednica parlamenta je podsetila da je 90 odsto teksta budućeg zakona o skupštini potpuno usaglašeno i da taj akt treba da bude usvojen ne samo zato što je to ustavna obaveza, već i zato što parlament mora biti primer da se bez zakona po kome će raditi ne može ni raditi.

Zakon suštinski menja rad skupštine

Govoreći o tome šta će usvajanje zakona o skupštini značiti za rad samog parlamenta, predsednica Skupštine navela je će se rad suštinski promeniti, pre svega, u potenciranju kontrolne funkcije parlamenta.

Osim donošenja zakona i kontrole njihove primene, za šta su potrebni instrumenti, predstavnička funkcija parlamenta u različitim organizacijama treba da bude regulisana na drugi način, dodala je Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da javnost u radu parlamenta, ne samo plenarnih sednica, takođe treba da bude regulisana zakonom, jer se "gro posla", kao i u najvećem broju parlamenata u zemljama demokratske tradicije odvija upravo na odborima, dok su plenarne sednice samo finalni čin parlamentarnog rada.

Predsednica skupštine je dodala da će se regulisati i pitanje poslaničkih plata, ali da je to zaista sekundarno u odnosu na značaj tendencije jačanja nadzorne funkcije, na koju mora da se stavi akcenat u donošenju ovog novog zakona.

Đukić-Dejanović je najavila da će posetiti Australiju, na poziv predsednika parlamenta te zemlje.

"U Australiji imamo brojnu dijasporu, a u skupštinama obe zemlje grupe prijateljstava. Tokom posete razgovaraćemo o intenziviranju interparlamentarne saradnje i to će biti prilika da u ime poslanika Narodne skupštine Srbije prenesem želje da se naši građani, iako na velikim geografskim udaljenostima, uključe u sve procese u kojima se sada nalazi Srbija", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta je dodala da će srpski poslanici, koje će predvoditi potpredsednica Skupštine Gordana Čomić, od 18. septembra učestvovati na skupu parlametnaraca Zapadnog Balkana u Budimpešti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.