Dejanović: Održivi razvoj način života kojem treba težiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Održivi razvoj način života kojem treba težiti

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas konferenciju "Srbija 2030: Činjenice i opcije", o sprovođenju i perspektivama Agende 2030 Ujedinjenih nacija u Srbiji, koja za cilj ima da se kroz diskusiju predstave činjenice i sagledaju mogućnosti održivog razvoja u Srbiji do 2030. godine.

Važna tema skupa bila je i kako se u Srbiji međusobno prožimaju i podržavaju ciljevi održivog razvoja i aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u procesu njenog pristupanja EU, a ministarka Đukić Dejanović je istakla da su ciljevi održivog razvoja usmereni pre svega da konkretno pomognu običnom čoveku da živi bolje i kvalitetnije.

Prema njenim rečima, 17 ciljeva održivog razvoja usmereno je pre svega na smanjenje siromaštva, unapređenje obrazovanja, zapošljavanje, dodatni rad, zdravu životnu sredinu, jačanje institucija, podizanje ekonomije i kao takvi u fokusu imaju građane.

Navela je da je ciljeve nemoguće postići bez učešća najviših aktera u društvu i podsetila da je od usvajanja Agende 2030 Srbija bila jedina država iz Jugoistočne Evrope koja je aktivno učestvovala u utvrđivanju modela njenog finansiranja, a i među prvima je formirala telo za sprovođenje Agende.

"Održivi razvoj je uglavnom dobro pokriven javnim politikama u Srbiji. Ocenjeno je da je svih 17 ciljeva održivog razvoja sadržano u krovnim razvojnim politikama i mnogim nacionalnim multisektorskim planovima, strategijama. Istovremeno, postoji i značajnog prostora za unapređenje prilagođenosti okvira javnih politika", navela je Đukić Dejanović.

Kazala je i da će prioritizacija ciljeva održivog razvoja obezbediti usmerenost na one ciljeve koji su prepoznati kao nacionalni prioriteti, te da će se praćenje ostvarivanja ciljeva usmeriti na nacionalni nivo, dok će se dopunsko praćenje odvijati na regionalnom nivou.

Današnja Konferencija se organizuje neposredno pred posetu UN MAPS misije Srbiji, za koju je Đukić Dejanović navela da polazi od činjenice da tekući procesi pristupanja EU imaju ključnu ulogu kao akceleratori Agende 2030, definišući prioritete za platforme održivog razvoja naše zemlje.

"Pristupanje EU je ključni nacionalni prioritet Srbije tako da sprovođenje reforme sa ciljem ispunjavanja kriterijuma za pristupanje EU može značajno doprineti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i obrnuto, jer radeći na velikom broju ciljeva, radimo i na procesu približavanja Srbije EU. Sedamnaest ciljeva u 35 pregovaračka poglavlja mogu nam predstavljati pokretače u pravcu održivog razvoja naše zemlje", kazala je Đukić Dejanović.

Najavila je da će Srbija u septembru biti domaćin i subregionalnoj konferenciji "Promocija napretka u implementaciji Agende 2030", koja će okupiti vlade, privatni sektor, međunarodne organizacije i finansijske institucije, kao i razvojne partnere država u okruženju, a na kojoj će se govoriti o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

"Jedan od glavnih ciljeva te konferencije je da se identifikuju oblasti u kojima je potrebna razmena znanja i iskustava kako bi se pružila prilika državama da ubrzaju svoj napredak. Da bi se dostigle sve obaveze preuzete Agendom 2030 neophodno je aktivno uključivanje svih interesnih strana, jer održivi razvoj ne čini samo jedan dokument, već je to način života kojem svako od nas treba da teži", zaključila je Đukić Dejanović.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli navela je da Švajcarska podržava Srbiju u njenim nastojanjima da postane članica EU, te da joj pruža punu podršku u sprovođenju reformi i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Konferenciju je organizovao Centar za visoke ekonomske studije uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Evropske integracije postavile strategiju održivog razvoja Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2018

Srbija ima svoju razvojnu strategiju održivog razvoja i stabilno stoji u svom reformskom procesu još od 2012. godine, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da su evropske integracije Srbije jasno postavile razvojnu viziju Srbiju...Joksimović je na panelu "Vizioniranje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.