Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Nisam očekivala da ću jednog dana voditi Srbiju

BEOGRAD -

Predsednik parlamenta samo u određenim situacijama preuzima deo ovlašćenja predsednika države, a obaveze koje proističu iz tih različitih pozicija apsorbuju čitavog čoveka, izjavila je danas Tanjugu predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike.

Đukić Dejanović je podsetila da po Ustavu i zakonima, predsednik skupštine samo u određenim situacijama prima deo ovlašćenja predsednika države i, prema njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima, ne zna se koja su odgovornija i složenija.

"I jedna i druga pozicija na različite načine apsorbuju čitavog čoveka i moram priznati da je jako dobro što nam je Đurđevdan blizu i što ćemo 6. maja dobiti predsednika", iskrena je Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta, psihijatar i univerzitetski profesor, kaže da na početku političke karijere, ali ni kada je izabrana za prvu damu srpskog parlamenta, nije očekivala da će jednog dana voditi Srbiju.

"Ja sam vrlo ambiciozna, ali nikada nisam čak ni želela da budem predsednik države. Ni kada sam postala predsednik skupštine, nisam o tome mislila, ali se trudim da se krajnje odgovorno odnosim prema obavezama koje proističu iz te pozicije", rekla je Đukić Dejanović.

Brojne skupštinske obaveze usklađuje sa predsedničkim i uskoro će otići na Jaltu, na sastanak predsednika država, i ne planira, osim ako ne iskrsnu neke nove, da ih ima više.

Pored primanja akreditiva, podsetila je da šef države predstavlja Srbiju u zemlji i u inostranstvu i komanduje vojskom, ali se i iskreno nada da neće biti nekih posebnih razloga da primeni i ostala ovlašćenja koja ima.

Đukić Dejanović je uverena i da žena u Srbiji njenih potencijala, a to je, kako kaže, prosečna i odgovorna, može da obavlja i te najodgovornije funkcije u državi.

Prisustvo na vojnoj paradi nedavno održanoj u Leskovcu bila je samo jedna od obaveza koje je imala kao predsednik Republike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.