Dejanović: Nedovoljno inspektora koji kontrolišu lekove

Izvor: Press, 08.Jul.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Nedovoljno inspektora koji kontrolišu lekove

Ona je navela da kod svake sumnje da se u prometu nalazi lek neodgovarajućeg kvaliteta, inspekcijske službe urade svoj posao, a to znači da traže vanrednu kontrolu Agencije za lekove, što je nedavno učinjeno i sa lekom "daunil".

Međutim, kako je navela, inspektori treba da obavljaju redovne kontrole, a ne samo vanredne.

Ðukić Dejanović je ukazala i da se mora više raditi preventivno, upozorivši da je to, sa ovim brojem inspektora, nemoguće.

"Nama >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nedostaju inspektori, ali na žalost, kadrovski planovi su takvi da ih ne možemo imati onoliko kolika je potreba. Jedan od koraka Ministarsrtva zdravlja, sa mnom ili bez mene, mora biti popravljanje brojnog stanja inspektora", naglasila je ministarka posle uručenja ugovora za 25 domova zdravlja u Srbiji za povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite ranjivim grupama.

Upoređujući Srbiju sa zemljama u okruženju, ona je navela da je naša zemlja na donjoj granici i da su "drugi kadrovski bolji od nas".

"Nismo najlošiji, ali ima onih koji drugačije organizuju sam inspekcijski rad", rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je podsetila da je pre 10 meseci ustanovljena inspekcijska služba u kojoj su objedinjene zdravstvena, sanitarna i inspekcija za lekove, tako da ove službe mogu da sarađuju i da se na taj način kompenzuje deficit.

Ðukić Dejanović je dodala da je Srbija geografski na raskršću i podesna za razne vrste falsifikata i dodala da Ministarstvo zdravlja s tim u vezi sarađuje sa Ministarsrtvom unutrašnjih poslova i graničnim službama.

Inspektori za lekove Ministarstva zdravlja nedavno su uzorkovali dve serije leka "daonil" tablete 5 mg, čiji je proizvođač "Jugoremedija A.D." Zrenjanin, za koje se sumnja da su falsifikovane i predali ih na vanrednu kontrolu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.