Deda unuci donirao bubreg, a drugi nudi sinu

Izvor: S media, 27.Jun.2012, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda unuci donirao bubreg, a drugi nudi sinu

Dragutin Bojanić bio je jedini odgovarajući donor bubrega svojoj unuci Ivani.

Šta sam ja bez svoje porodice?! Ništa! Za svoju decu, unuke, za moju Ružicu... dao bih sve.” priča za list “Novosti” sedamdesetdvogodišnji Dragutin Bojanić, koji je pre dvanaest dana donirao bubreg unuci Ivani (27) i odlično podneo operaciju obavljenu u Kliničkom centru Banjaluka.

Srpski hirurg o kome govori svet

Deca na novi bubreg čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i 10 godina

Transplantacije: Tuđe srce bez potpisa

Dragutinov sin Goran, Ivanin otac već 20 godina boluje od teške bubrežne bolesti, oboleo je u ratu i na dijalizi je.

Nudio sam mu bubreg, ali on je stalno odbijao. Ne znam ni da li bih ja bio dobar davalac. A onda su iznenada, u novembru prošle godine, otkazali bubrezi Ivani. Jedino rešenje je bila transplantacija. Više ništa i nikog nisam pitao, niti sam tražio od nekog dozvolu. Kreće prava borba. Pretrage. U Banjaluci, Beogradu. I pokazalo se da jedino moj bubreg odgovara. Mojoj sreći nije bilo kraja. Spasiću dete, ponavljao sam sebi”, priča Bojanić.

Dragutin je pušten kući samo četiri dana posle operacije. On priča da je posle operacije obilazio svoju unuku i kako su jedno vreme bili smešteni u istu sobu. Hrabrio je i nasmejavao Ivanu.

Dragutin kaže da nikada nije imao puno ali da je uvek pomagao drugima.

Sada su i nama Bojanićima pomogli, koliko su to mogli i od srca im zahvaljujemo svima! Ali želim da mi lekari sada dozvole da drugi bubreg dam svom sinu Goranu. Ja sam poživeo, dočekao starost.” sa nadom priča Drago, Ivanin superdeda.

Lekari su bili iznenađeni Dragutinovim zdravstvenim stanjem u poznim godinama.

Zaista je nesvakidašnji slučaj da osoba ovih godina može da donira organ i da se ovako brzo oporavi” rekao je šef transplantacionog tima u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka dr Milorad Grujičić.

(Novosti)

Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Dao bubreg unuci, a drugi nudi sinu

Izvor: Večernje novosti, 27.Jun.2012

Dragutin Bojanić (72) iznenadio lekare vitalnošću i time što je mogao oboleloj Ivani biti donor. Sin na dijalizi. Ivani samo dedin bubreg bio odgovarajući

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.