Deda pek’o, a unuk pije

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2009, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda pek’o, a unuk pije

U Blacu, varošici na jugu Srbije, ovog vikenda je sve u znaku šljive i šljivovice. Tradicionalni sedmi Festival „Šljivo moja“ okupio je izlagače iz okoline, ali i brojne posetioce iz čitavog regiona. Zvezda festivala je bio bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov, dok su u zabavnom delu programa goste uveseljavali Aca Lukas i Rambo Amadeus. Nebojša Milosavljević, predsednik organizacionog odbora i predsednik opštine Blace, hvali se kako u Blacu živi 13.500 ljudi, a ima dva miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stabala šljive.

Nek košta šta košta

Prema nezvaničnim informacijama organizatori su za nastup Ace Lukasa platili devet hiljada evra, dok je Rambo Amadeus bio skromniji. Karpov je šah sa Blačanima igrao za honorar od 2.500 evra, uz troškove prevoza.

- Jeste skupo, al’ šljivijada je jednom godišnje- komentariše jedan od izlagača, a pošto nije mogao brzo da izračuna koliko je to tona šljiva za dva sata zaradio Aca Lukas, pojasnio je samo da su to platili sponzori.

Velemajstor protiv svih

Ono što stanovnici Blaca posebno ističu je ubrzani razvoj, jer sva sela imaju asfalt, rešeno pitanje vodosnabdevanja i uličnu rasvetu.

- Pre trideset godina, kada su mladi Blačani želeli da se provedu, išli su u susednu Kuršumliju. Danas je pola Kuršumlije u Blacu, uključujući i neke gradske čelnike, iako je 28. avgust dan obe opštine-kaže sa ponosom Milosavljević.

Prvog dana festivala najveću pažnju je privukla simultanka, koju je na 20 tabli sa Blačanima igrao Anatolij Karpov. Pre početka simultanke, Karpov je kratko objasnio da više profesionalno ne igra šah, već se bavi filatelijom i igra bilijar. Zatim se pohvalio i kako je, svojevremeno, igrao bilijar sa Mihailom Gorbačovim i Borisom Jeljcinom, ali i da je sa današnjim premijerom Rusije Vladimirom Putinom zajedno studirao i da su od tada prijatelji.

- Studirao sa Putinom, igrao bilijar sa Jeljcinom, a danas igra šah sa nama- kaže sa ponosom jedan od učesnika simultanke.

Umesto predsednika opštine Blace, kako je bilo najavljeno, na jednoj od tabli je nastupio Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine Kuršumlija i glatko izgubio, pravdajući se da mu je smetalo sunce.

Ni ostali igrači nisu mogli da pariraju jednom od najboljih šahista svih vremena, pa je posle 4,5 sata igre rezultat bio 20:0 za Karpova.

Sto godina tradicije

Iako je šahovska simultanka privukla najveću pažnju posetilaca i oko izlagača je bila poprilična gužva, pogotovu što su oni nudili na probu svoj glavni proizvod-šljivovicu. Jedan od njih, Veroljub Tomić (44) iz sela Čungula, ističe da se njegova porodica odvajkada bavi proizvodnjom šljive i šljivovice.

- Deda pek’o, unuk pije i ništa mu nije- kaže Tomić i pojašnjava da mu hiljadu stabala rode oko 40 tona šljiva, od kojih ispeče oko dve hiljade litara rakije, a ostatak roda proda.

On s ponosom ističe da se njegova porodica već sto godina bavi proizvodnjom šljiva i rakije i da u svom podrumu ima šljivovicu staru 44 godine.

Koncert Ace Lukasa, na bini u centru grada, okupio je desetak hiljada posetilaca iz svih opština u regionu, koji su se odlično proveli, i imali samo reči hvale za organizatore festivala koji su doveli istinsku zvezdu u Blace. Drugog dana manifestacije, domaćice su se takmičile u spremanju tradicionalnih srpskih jela, a dodeljene su i priznanja i diplome. Najbolji šljivik imaju braća Dušan i Zoran Milovanović iz Kutlovca, dok je najbolju rakiju ispekao Dragi Ivanović iz Alabane. Za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen je Mića Azdejković iz Đurevca... Festival je završen himnom - „Znaš li draga onu šljivu ranku“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.