Dečji odmor, briga za roditelje

Izvor: RTS, 23.Jul.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečji odmor, briga za roditelje

Prvo samostalno letovanje ostaje u sećanju i deci i njihovim roditeljima. Da bi sve proteklo bez problema, savet roditeljima je da ne kontrolišu decu na daljinu, a deci da pokažu da umeju da brinu o sebi.

Letovanje sa društvom, a naročito ono prvo, se ne zaboravlja. Dok mladi, željni provoda i uzbuđenja priželjkuju da što pre iskuse takvu avanturu, za roditelje je to velika briga.

Današnji tinejdžeri sve brže koračaju ka odraslom dobu, pa su neki, već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao svršeni osnovci, iskusili draži samostalnog letovanja.

Roditelji najviše brinu zbog alkohola, cigareta i da se dete ne udavi negde na moru.

Ima dece koja su spremna za odvajanje sa 15 godina, druga nisu tome dorasla ni sa 18, kažu psiholozi. Građenje poverenja i osamostaljivanje deteta su procesi za koje su prvenstveno odgovorni roditelji.

Greška je, kažu psiholozi, da dete pakujete za more, jer to nije način na koji će ono postati samostalno. Trebalo bi ga pustiti da se samo spakuje za put.

Previše roditeljskih lekcija o štetnosti alkohola, droge, cigareta nije dobro. Umesto toga, bolje je deci dati jasna uputstva kako da se ponašaju u komplikovanim situacijama.

Potrebno je, kažu psiholozi, objasniti deci kako da postupaju u situacijama u kojima mogu ostati bez novca, gde mogu upasti u neku tuču, da se povrede, i šta uraditi u tim situacijama.

"Umesto stalnog upozoravanja - pazi nemoj da se povrediš, ne smeš ovo ne smeš ono, potrebno je dati podršku detetu u smislu ideje - ti to možeš'' savetuje porodični psiholog Ljiljana Filipović.

Roditelji bi, ukoliko dete puste s društvom na letovanje, trebalo da poštuju dogovor o zvanju telefonom i da ne pokušavaju da ga kontrolišu na daljinu.

Savet tinejdžerima je da ne ekperimentišu sa granicama slobode koju su dobili i dokažu da umeju da brinu o sebi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.