Dečije pesmice pomažu u učenju i razvoju govora kod beba

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečije pesmice pomažu u učenju i razvoju govora kod beba

Priče i pesmice su dobre za bebin mozak jer se njene moždane vijuge usklađuju s majčinim, pokazali su rezultati nove studije.

Odavno je poznato da razgovor koji deluje umirujuće i pesmice mogu pomoći bebama u učenju, ali stručnjaci nisu bili sigurni kakav učinak imaju na detetov mozak. Skeniranje mozga majke i deteta pokazalo je da su se njihove moždane vijuge počele podudarati dok majka peva pesmicu.

Doktorka Viktoria Leong sa Univerziteta Kembridž navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da beba ulazi u stanje u kojem ima više osećaja za učenje dok majka peva umirujućim glasom. Stručnjaci su istraživali koliko moždane vijuge majke i deteta liče jedne na druge. Posmatrajući u kojoj meri se podudaraju može se prosuditi uticaj varijabli kao što su kontakt očima ili stil govora.

"Bebe vole da slušaju kada im majke pevaju, to im zadržava pažnju i zvuči im jasnije od normalnog govora. Što češće čuju pesmice bolje će se razvijati njihov govor", kazala je doktorka Leong.

Takođe, otkriveno je da bebe bolje uče ukoliko im se duže održava kontakt očima. Majke zadržavaju bebinu pažnju ukoliko ih gledaju direktno u oči. Stručnjaci sada pokušavaju saznati šta se dešava u bebinom mozgu kada uči.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.