Izvor: RTS, 07.Feb.2023, 16:47

Dečije bolesti od kojih vakcine štite: morbile, zauške, rubeole

Mali broj vakcinisane dece protiv morbila, zaušaka i rubeola u 2022. godini, donose rizik od pojave novih epidemija. Uprkos zakonu koji propisuje imunizaciju, jedan broj roditelja i dalje odbija da vakciniše decu.
Od onih koji prekrše Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, samo deo bude kažnjen. Među njima ima i onih koji su, zbog ovakve presude, tužili Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava, ali je ishod ostao isti. Ovakvi primeri najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << govore koliko je situacija loša, a umesto da idemo napred, vraćamo se u 19. vek, kažu u Udruženju pedijatara Srbije.


„Vrlo češto žurim, ali nema opravdanja za mene da prođem kroz crveno svetlo. Znači, po meni, još je manje opravdanja da neko u želji da zaštiti, pod znacima navoda, zdravlje svog deteta, ugrožava tuđe. Tužno da smo došli u situaciju da se sudovi, ali evo imamo primer da se vrhovni Evropski sud ili Evropski sud za ljudska prava, u stvari postaju vrhovni arbitri u proceni potrebe za vakcinacijom. To jeste donekle slika i paradigma našeg obrasca ponašanja prema vakcinaciji" ističe dr Georgius Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Novi Sad je među gradovima koji je tokom 2021. godine zabeležio najniži obuhvat imunizacije MMR vakcinom, a pre nekoliko dana, ovde je potrđen i prvi slučaj morbila kod nevakcinisanog devetogodišnjaka. Lekari i dalje jedinstveni- akcenat mora biti na edukaciji.

„Mi nismo neki zagovornici represije, mi smo medicinska struka. Imunizacija je jedna civilizacijska tekovina, njom su postignuti najveći rezultati u istoriji medicine, prvenstveno na primer-radikacija jedne bolesti velikih boginja, kojih danas više nemamo.Nijedna druga mera nema takav potencijal, bar do danas nije imala, da skloni jednu bolest sa lica zemlje" kaže dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

A kada je reč o drugim merama, Prekršajni sud u Novom Sadu, u poslednje tri godine, vodio je 102 postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu. Rešena su 62 predmeta. Ishod je 27 osuđujućih, 13 oslobađajućih presuda i 22 obustave usled zastarelosti, dok je 40 predmeta još uvek je radu. Onima koji su osuđeni, uglavnom su izrečene novčane kazna u visi od 50.000 dinara.

U skladu sa članom 25. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, obavezna vakcinacija je i uslov za dobijanje dečijeg dodatka, kažu u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu. Od početka 2018. godine, kada je zakon stupio na snagu, uručili su svega 28 negativnih rešenja, dok uprava godišnje donese više od 4.200 pozitivnih rešenja.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.