Decenijska potraga za Poveljom Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenijska potraga za Poveljom Novog Sada

NOVI SAD -

Novi Sad je prvi grad u Vojvodini koji je 1748. godine za 80 hiljada rajnskih forinti kupio od carice Marije Terezije status slobodnog kraljevskog grada, a o tome je svedočila i Povelja o slobodi izdata 1. februara te godine. Tom dokumentu se nakon drugog svetskog rata gubi svaki trag.

Potraga za Poveljom Novog Sada počela je još osamdesetih godina prošloga veka, priseća se direktor Istorijskog arhiva grada Bogoljub Savin, no uprkos velikim naporima original >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog dokumenta još nije pronađen.

Na osnovu arhivske građe, kao i Povelja o slobodi koje su ostali vojvođanski gradovi uspeli da sačuvaju, mogla bi da se napravi njena replika, koja bi, uz Orden narodnog Heroja iz 1975, godine bila najvažniji dokument o istoriji grada.

Inicijativa za izradu replike postoji i na nivou Skupštine Novog Sada, ali će ona, po svemu sudeći morati da sačeka novi saziv gradskog parlamenta, koji će, prema određenim procenama, iz budžeta za to morati da izdvoji oko 50 hiljada evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.