Decenije užičkog rok entuzijazma

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenije užičkog rok entuzijazma

Nebojša Milutinović, zvezda „3K dura”, nije odustaje od gitare i sa bendom „Mundens” objavio drugi album – „Reci svom gazdi da umukne”

Užice – Ni danas ne blede sećanja ljubitelja dobre muzike na emisiju „3K dur” Trećeg kanala RTS-a. U njoj se pročuo i šansu za karijeru otvorio tada 29-godišnji Užičanin posebnog glasa Nebojša Mita Milutinović. Stigao je u prvom serijalu „3K dura”, s početka 1999. godine, u veliko finale, poklonike roka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osvojio izvođenjem „Etide”, „Šumadijskog bluza” i drugih zahtevnih pesama, pa odmah dobio ponude nekih naših vodećih bendova da stupi u njihove redove.

Mada se pred Mitom smešila primamljiva karijera rok pevača, nije joj se posvetio. Želeo je, bez obzira na taj izazov, da bavljenje muzikom veže za svoj rodni grad. Porodica, posao, entuzijazam s kojim je muzici pristupao nisu išli u prilog preseljenju u Beograd. Ostao je da peva i svira gitaru u užičkim rok bendovima, najpre u sastavu „Sabvej”, pa u „Mundensu”, čiji je i sada vođa. Uz to što je i dalje jedan od boljih muških vokala na našoj rok sceni (Kornelije Kovač pre neku godinu na svom koncertu u Požegi nije krio oduševljenje kad je Mita kao gost nadahnuto otpevao „Etidu”) užički roker ostavlja traga po doslednosti, neobičnom rok entuzijazmu, energiji.

– Već dve decenije odolevam izazovima komercijalnih i lakih nota. Radio sam u životu sve i svašta: prodavao usisivače, radio u mašinskoj radionici, fabrici kesa, skoro dve godine u pilani, i sve to kao mašinski inženjer. Verovatno bi unosnije bilo tezgarenje po kafanama i svadbama, ali kao neko ko je od detinjstva inficiran virusom „Pink flojda”, Boba Marlija i Džimija Hendriksa intimno sam osećao da bi sviranje u tom miljeu ozbiljno uticalo na moj mentalni sklop. Sa sigurnošću tvrdim da mi je bavljenje rokenrolom, uz porodicu, uvek predstavljalo najsigurnije utočište od ludila, krize i stresova koji nas šamaraju svih ovih godina – objašnjava Milutinović.

Njegov bend „Mundens” (postoji već deceniju, dva puta nastupao na „Egzitu”) izdao je ovih dana drugi studijski album, provokativnog naziva „Tell Your Boss to Shut the Fuck Up!” („Reci svom gazdi da umukne”). Na tom kvalitetnom albumu, koji će od naredne sedmice biti dostupan za preuzimanje sa interneta, ali i u ce-de formatu, nalazi se 10 pesama (od kojih je devet na engleskom), čije je sve tekstove i muziku napisao Milutinović. Album su gostovanjem obojili užički muzičari: Darija Lukić, Marko Janković, Milan Jevtović, Božana Petrović, Dragan Virijević i Aleksandar Jovanović. U „Mundensu”, osim Mite, sviraju i Ljubodrag Vukadinović (klavijature), Miloš Skoković (bas), Miroslav Ostojić (perkusije) i Aleksandar Vasiljević (bubnjevi).

B. Pejović

objavljeno: 09.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.