Decenija sistemske podrške

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija sistemske podrške

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj NJilaš potpisao je ugovore s predstavnicima organa i organizacija u AP Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, a koji su dobili budžetska sredstva na konkursu objavljenom za ovu godinu.

Pokrajinski sekretar čestitao je i zahvalio svima koji su ponovo ili prvi put učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na konkursu i tako se pridružili zajedničkim naporima da se unapredi pravo pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica s područja AP Vojvodine na službenu upotrebu njihovog jezika i pisma, u skladu s propisima i u duhu multikulturalizma i multietničnosti Vojvodine. "Za deset godina, koliko Sekretarijat finansijski podržava projekte iz ove oblasti, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave, izradu i postavljanja višejezičkih tabli s nazivom naseljenih mesta, ulica, trgova, organa, organizacija, javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija, obezbeđena su i izdvajana značajna finansijska sredstva iz budžeta AP Vojvodine - više desetina miliona dinara - i u skladu s tim ostvareni su vidljivi pomaci. Ove godine izdvojeno je 9.500.000 dinara. Naravno, nastavićemo ovim kursom i u budućnosti i nastojati da se u budžetu AP Vojvodine obezbede veća sredstva koja bi mogla da zadovolje narastajuće potrebe učesnika konkursa. Zato vas ohrabrujemo da nastavite sa ovim aktivnostima, kao što ste i do sada činili", rekao je NJilaš.

On je u nastavku istakao da član 77 Ustava Republike Srbije i član 21 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina pružaju pravni okvir za dugoročno rešavanje problema službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina, budući da propisuju pravo pripadnika nacionalnih manjina da pod istim uslovima kao ostali građani učestvuju u upravljanju javnim poslovima i stupaju na javne funkcije, kao i to da se pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, uključujući policiju, vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti i o poznavanju jezika koji se govori na području organa ili službe. "Pomenuti članovi uslov su za potpuno ostvarivanje prava na službenu upotrebu svih jezika i pisama koji jesu u službenoj upotrebi, a ne samo formalno ili delimično, kako je to trenutno", rekao je NJilaš dodajući da bi na taj način postojao kadrovski potencijal, odnosno ljudski resursi za formiranje prevodilačkih službi u svim jedinicama lokalne samouprave, bilo bi omogućeno vođenje postupaka, skupštinskih zasedanja, omogućena bi bila komunikacija sa svim građanima, kako usmeno tako i pismeno, u punoj meri i na svim jezicima u službenoj upotrebi. "Kada poredimo pozicije gde smo bili i gde smo danas, nedvosmisleno mogu da se primete rezultati našeg zalaganja", rekao je on.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.