Dečak riba: Koža mu kao krljušt

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak riba: Koža mu kao krljušt

Pan Ksijang, osmogodišnjak rođen u Kini, boluje od ihtioze, retkog genetskog poremećaja usled kojeg mu koža izgleda kao da je riblja krljušt. Njegova koža je suva i oštećena, a na zglobovima ima zadebljanja koja mu onemogućavaju pokretljivost zglobova na rukama i nogama.

Dečak riba Pan Ksijang pati od retkog oboljenja ihtioza  

Zbog stanja u kojem se nalazi dečak trpi konstantne bolove. On ne može ni da zaspi zbog iritantnog svraba. Najgore u celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << situaciji jeste što za oboljenje nema leka.

 

Inače, ihtioza je oboljenje zbog kojeg koža dehidrira i nema potrebnu vlažnost. Zbog suvoće ona je zadebljana, peruta se i ljušti. Osoboma obolelim od ihtioze, što je zapravo grčka reč za ribu, jedina terapija jeste konstantna nega. Oboleli se tretiraju visokohidrantnim kremama i uljima kako bi koža dobila kakvu-takvu vlažnost.

 

- U kožu moraju da se utrljavaju kreme i losioni kako ne bi popucala. Ukoliko se to dogodi, vrlo je verovatno da će uslediti neka infekcija, što za obolele može biti fatalno – kažu stručnjaci.

 

Podsetimo, prošle godine, emitovan je dokumentarac o tinejdžeru iz Vijetnama koji takođe boluje od iste kožne bolesti. Moguće je da je njegovo teško stanje posledica američkog hemijskog oružja korišćenog tokom Vijetnamskog rata.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.