Izvor: Blic, 11.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak doneo kući bombe iz kasarne

KRAGUJEVAC - Pravi šok je doživela porodica Todorović iz Pozorišne ulice kada je, krajem prošle nedelje, zatekla svog trinaestogodišnjeg sina i njegovog vršnjaka kako se u dečjoj sobi igraju s ručnim bombama. Kako saznajemo u Savetu za bezbednost grada, učenik šestog razreda osnovne škole eksplozivna sredstva pronašao je u obližnjoj kasarni Vojske Srbije, koja je, iako se nalazi u centru grada, godinama slabo obezbeđena.



Policija je odmah intervenisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zaplenila tri ručne bombe „kašikare" i 170 puščanih metaka. Istraga je u toku, ali se i dalje ne zna ko je i kako „zaboravio" opasno razorno oružje na travnjaku u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik".

U porodici, koja i dalje ne može da se oporavi od stresa, kažu da je njihov sin došao u poslepodnevnim satima kući, i da je ocu rekao da je pronašao bombe. Otac mu nije poverovao, pa je mališan otišao u komšiluk da se pohvali kod rođaka s kojim se družio.

- Bombe su odneli u sobu, i počeli da ih ispituju i proučavaju. Tada je rođaka, koja je mislila da su u kesi neke nove igračke, posumnjala da se nešto čudno dešava jer su dečaci bili neuobičajeno tihi. Kada je otvorila vrata, umalo nije pala u nesvest - zatekla je decu s bombama u rukama - kažu roditelji dečaka koji je pronašao eksplozivno oružje.

Prema rečima Milivoja Borića, predsednika Saveta za bezbednost grada Kragujevca, o incidentu je odmah obaveštena komanda garnizona, a istragu je na sebe preuzela Vojna policija.

- Prečešljana je cela kasarna „Vojvoda Radomir Putnik", koja je gotovo napuštena. Pretraženi su i objekti, ali nije pronađeno ništa od oružja. Moguće je da su bombe zagubljene prilikom prenošenja, ili ih je možda u krug kasarne neko ubacio sa ulice. Priručni magacin sa oružjem, jedini koji je postojao u kasarni, odmah je ispražnjen i izmešten, jer nije bio čuvan kako treba, Ova prostrana kasarna, koja je pod zaštitom države, nema stražu - kaže Milivoje Borić.

Kasarna „Vojvoda Radomir Putnik" izgrađena je nakon Prvog svetskog rata, a njeni objekti su dobrim delom uništeni tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Već tri godine u njoj nema vojnika, a njenih devet hektara gotovo niko i ne čuva. Ograda je prosečena na više mesta, a samo ka Pozorišnoj ulici u ogradi ima šest rupa kroz koje može slobodno da se uđe. Grad je zainteresovan da od Vojske Srbije kupi ovu kasarnu zbog atraktivnih građevinskih lokacija koje ona zauzima, ali je cena od 300 miliona dinara za lokalne vlasti previsoka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.