Deca vraćena kućama: Misteriozni virus (ni)je sa Zlatibora

Izvor: S media, 09.Mar.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca vraćena kućama: Misteriozni virus (ni)je sa Zlatibora

Zbog toga što su tokom boravka na Zlatiboru obolela od stomačnog virusa, deca iz beogradskih osnovnih škola vraćena su kućama, a rekreativna nastava je prekinuta.

Pošto su lekari utvrdili da zarazu nije izazvala bakterija, pretpostavlja se da je u pitanju takozvani norovirus, poznatiji kao stomačni virus. Iako nema ozbilnju kliničku sliku, taj virus, kažu stručnjaci, može biti vrlo opasan za veoma malu decu i starije, hronične bolesnike.

Dr Tijana Reljić, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje „Batut“, kaže za S media portal da se norovirus najčešće javlja među decom u zatvorenim kolektivima poput vrtića.

Misteriozni virus hara Srbijom

Nema virusa gripa u Srbiji

U borbi protiv virusa

- Ovaj virus se često javlja i u bolnicima gde su ležeći i stariji pacijenti – objašnjava dr Reljić za S media portal. - Za njega je karakteristično da se brzo prenosi kapljičnim i putem prljavih ruku, i ima kratku inkubaciju.

Deca se (ni)su zarazila na Zlatiboru.

Užički epidemiolozi tvrde da je virus „donet“ na Zlatibor iz sredina iz kojih su deca došla. Oni, takođe, navode i da taj virus cirkuliše po celoj Srbiji.

Prvi simptome virusa deca su dobila su dva-tri dana po dolasku na Zlatibor.

- Ako su od trenutka dolaska na rekreativnu nastavu do pojave prvih simptoma prošla dva-tri dana, moguće je da su deca bila u inkubaciji - kaže dr Reljić.

Ona, međutim, naglašava da to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

Hotel “Dijamant” ponovo prima mališane

Jedan od objekata u kojem su se zarazila deca iz beogradskih osnovnih škola je hotel “Dijamant”. Zaposleni danas nisu bili raspoloženi da razgovaraju sa medijima.

Na Goču i Rudniku nema zaraze

Iako su pojedini mediji preneli da su ovim virusom zaražena i deca koja su boravila u odmaralištima na Rudniku i Goču, direktori ovih ustanova tvrde da to nije tačno.

Direktor dečijeg odmarališta na Rudniku Srđan Milićević kaže za S media portal da se u tom objektu nalazi 150 dece iz Novog Beograda; on kategorički tvrdi da nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja od ovog virusa.

Upravnik dečjeg odmarališta na Goču Dragan Šiljković demantovao je za S media portal da su se deca koja borave u tom objektu zarazila ovim virusom. On kaže da je to potvrdio i Zavod za javno zdravlje Kraljevo.

Za sada nemamo potvrdu da li je zaražene dece bilo u odmaralištu Divčibare, jer niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Epidemiolozi upozoravaju da, čak i ako su deca „donela virus“ iz svojih sredina, on ostaje u objektu, pa je neophodno dezinfikovati ceo hotel.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović kaže za S media portal da je hotel “Dijamant” bio zatvoren sedam dana kako bi bio dezinfikovan. Već od sutra deca će ponovo moći da borave u ovom hotelu.

Lekari: Virus se prenosi i preko hrane

Dr Reljić sa Instituta Batut napominje da nije isključeno da su se deca zarazila i putem hrane:

- Studije pokazuju da se virus može preneti ne samo preko voća, već i preko sokova. Zbog toga se i na carinskim punktovima zemalja EU proverava ispravnost namirnica na prisutnost norovirusa.

Direktor TOZ-a kaže da su hrana i higijenski uslovi u ovom hotelu na izuzetno visokom nivou:

- Sva uzorkovanja hrane i dečije stolice pokazala su da nema bakterija. Na Zlatiboru trenutno boravi 500 mališana, svi su zdravi i uz nadzor lekara. Zavod za javno zdravlje svakodnevno uzima uzorke hrane i ona je potpuno bezbedna. Epidemiolozi, međutim, napominju da se analize rade samo na bakterije, ali ne i na viruse koji se takođe mogu prenositi hranom.



Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Užicu, Biljana Mijović
kaže za S media portal da su slučajevi zaraze ovim virusom na Zlatiboru od 2010. evidentirani u četiri objekta specijalizovana za rekreativnu nastavu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.