Deca umiru od izlečivih bolesti

Izvor: Politika, 23.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca umiru od izlečivih bolesti

Deca umiru zbog nedostatka lekova prilagođenih njihovim potrebama, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je pokrenula i globalnu kampanju da bi se sprovodilo više istraživanja i proizvodili odgovarajući lekovi. U nerazvijenim zemljama, u kojima je cena lečenja je glavna prepreka, šest miliona dece godišnje umre od izlečivih bolesti. No, i u razvijenim zemljama polovina lekova nije testirana za decu.

Tačnije, više od polovine lekova koji su namenjeni deci u industrijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razvijenom svetu nije specijalno testirano za decu, iako se dečji metabolizam razlikuje od metabolizma odraslih.

Zbog toga lekari često nemaju sasvim precizne i jasne smernice o tome koji je lek najbolji, a ponekad nagađaju i dozu.

Taj problem je još gori u nerazvijenim zemljama, jer su tamo cene još uvek glavna prepreka tako da šest miliona dece godišnje umre od, u principu, izlečivih bolesti.

U slučaju infekcije HIV-om i obolevanja od side, one retke pedijatrijske terapije koje su osmišljene baš za decu, uglavnom su triput skuplje od lekova za odrasle.

Svetska zdravstvena organizacija zato je sastavila prvi međunarodni popis nužnih lekova za decu. Na tom spisku nalazi se 206 proizvoda koji su ocenjeni sigurnim za lečenje najmlađih. Ipak, to nije dovoljno i mnogo je toga što još treba da se učini u medicini za najmlađe.

„Ali još treba mnogo toga učiniti. Postoje prioritetni lekovi koji nisu prilagođeni deci ili ih nema kad zatrebaju”, kaže dr Hans Hogerzejl, direktor za lekove i standarde Svetske zdravstvene organizacije.

Među lekovima koji još nisu prilagođeni mnogo je antibiotika, kao i lekova za astmu i protiv bolova. SZO smatra da je neophodno više istraživanja i novih lekova protivside, tuberkuloze i malarije.

S. M.

[objavljeno: 24.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.