Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca svetla nasuprot tami

Muzičari bi trebalo da budu glasnici mira, ali i lek za dušu, smatra Danilo Perez koji sa triom „Children of the Light” otvara Beogradski džez festival

Kada su trojica velikih džez muzičara rešili da „ukrste” svoje znanje i energiju, ta avantura rezultirala je stvaranjem trija „Children of the Light”. Ovaj trio, koji čine pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd, proteklih meseci jedan je od najtraženijih džez sastava, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osvojio i publiku i kritiku u SAD i Evropi. Ovi vrsni muzičari, koji su već 14 godina članovi kvarteta legendarnog Vejna Šortera, nastupiće 24. oktobra na svečanom otvaranju 30. Beogradskog džez festivala u Domu omladine.

Trojici muzičara, impresivnih karijera, ovo neće biti prvi nastup u Beogradu, jer su pre četiri godine, takođe, otvorili Džez festival, ali kao deo Šorterovog benda. Perez, koji je završio džez kompoziciju na Berkliju, još kao mladić svirao je u čuvenom „United Nations Orchestra” Dizija Gilespija, a u bogatoj solo karijeri objavio je deset albuma kao lider. I iza Džona Patitučija je ispunjena solo karijera, saradnja sa imenima, kakva su Herbi Henkok, Gilespi, Sting, Džordž Benson, Sten Gec, Vinton Marsalis, Čik Korija, a ovaj basista ovenčan je i sa dva „Gremija”. O umeću Brajana Blejda svedoči i podatak da je prošle godine dobio nagradu „Echo” za najboljeg džez bubnjara na svetu.   

Kada su predstavili trio „Children of the Light” dočekani su pozitivnim kritikama. Danilo Perez priznaje u razgovoru za naš list da su takve reakcije bile neočekivane, a na pitanje šta se krije iza naziva „Deca svetla” („Children of the Light”), naš sagovornik kaže:

– Uvek smo znali da će doći dan kada ćemo napraviti trio, zbog toga što smo postali veoma bliski, poput porodice. Jednog dana svirali smo pesmu Vejna Šortera „Children of the Night”, a Džon je prokomentarisao da smo mi „deca svetla”… To se lepo uklopilo i sa našim hrišćanskim poreklom – priča Perez i ističe da nije bilo teško osmisliti repertoar trija, s obzirom na to da već godinama sviraju zajedno, a tu je, pored njihovih originalnih kompozicija i muzika Vejna Šortera, uz spontane improvizacije.

Perez poručuje i da će koncert na Beogradskom džez festivalu, koji su ponaosob pohodili više puta, biti prava avantura:

– Nadam se da će to biti užitak i noć eksperimentalne muzike, a Beograda se sećam po divnim trenucima. U pamćenju mi je ostala i publika koja je otvorena i entuzijastična.

Danilo Perez sarađivao je sa ikonama džeza, poput Gilespija, Vintona Marsalisa, Pakite D`Rivere… Herbi Henkok je jednom izjavio da se Perez ne plaši ničega kad je o muzici reč, dok Vejn Šorter uvek ističe njegov napor da bude svetionik nade i inspiracije svetu…

– Iako su to divni komplimenti, istovremeno znače da imam još više odgovornosti na svojim plećima – kaže panamski pijanista i kompozitor i dodaje da je zahvaljujući Šorteru shvatio šta voli u svom poslu:

– Zaista mi je pomogao da ujedinim sve što radim, od društvenog angažovanja, muzičkog podučavanja, porodice. Jednoga dana mi je rekao: „Danilo, piši i sviraj muziku onako kako bi voleo da svet izgleda.”

Perez ima respektabilnu solo karijeru, kulturni je ambasador rodne Paname, ambasador dobre volje Unicefa, umetnički direktor Džez instituta Berklija, Uneskov umetnik mira, a osnovao je i „Panama džez festival”.

– Strast, disciplina, posvećenje i fantastična supruga, ali i nekoliko sati sna pomažu da se sve to postigne – ističe Danilo Perez, koji voli da kaže da bi muzičari trebalo da budu glasnici mira, ali i lek za dušu. Stoga sebe vidi kao „doktora za dušu”:

– Moj cilj je da na svakom koncertu „izlečim” što više ljudi mogu. Muzičari, po meni, igraju veliku ulogu u obnovi humanosti u novom milenijumu.

Kako bez Šortera

Gotovo svi mediji su letos, najavljujući svirke ovog trija, počinjali tekstove pitanjem: kako će bend Vejna Šortera zvučati bez Vejna Šortera? Međutim, Perez kaže da to njima nikada nije palo na pamet:

– Jer, za Brajana, Džona i mene, Vejnov duh je uvek sa nama.

J. Koprivica

objavljeno: 20.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.