Deca se truju kućnom hemijom

Izvor: Glas javnosti, 27.Okt.2012, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca se truju kućnom hemijom

BEOGRAD - Sve je više mališana koji u bolnicama završavaju zbog trovanja, a samo u Institutu za majku i dete godišnje se zbrine 300 do 400 ovakvih pacijenata.

"Uglavnom su to trovanja lekovima i korozivnim sredstvima, odnosno kućnom hemijom. Posledice mogu da budu veoma ozbiljne i da dovedu do trajnog invaliditeta, pa čak i do smrtnog ishoda. Poslednji smrtni slučaj imali smo pre dve godine", rekao je dr Radovan Lukešević, načelnik Hitne službe ove ustanove.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kazao da se trovanja kućnom hemijom najčešće dešavaju tako što deca popiju sredstva koja se koriste za otpušavanje kanalizacionih cevi, zatim sredstva za skidanje kamenca, ribanje rerni, beljenje rublja.

"Zbog male nepažnje roditelja ili ljudi koji brinu o deci, posledice mogu da budu trajne i da se od zdrave dece naprave invalidi", upozorio je dr Lukešević.

On je objasnio da usled unošenja jakih hemijskih sredstava dolazi do povrede gornjih organa za varenje, usled čega se javljaju otežano gutanje, bolovi u grudima, stomaku, ali i lošije napredovanje dece zbog hroničnih promena.

Dr Lukešević je rekao da, ukoliko se desi da dete popije "domestos" ili neko drugo stredstvo kućne hemije, nikako ne treba izazivati povraćanje, jer se na taj naćin mogu iazvati još teže posledice i veća oštećenja.

"Preporuka roditeljima je da ništa ne preduzimaju, već da dete što pre dovedu u referentnu zdravstvenu ustanovu. Za decu do 14 godina to je Institut za majku i dete, a za sve starije to je Vojnomedicinska akademija", naglasio je dr Lukešević.

On je dodao da je najbolje da lekari procene stanje pacijenta i da sve posledice koje mogu da se jave preduprede u bolničkim uslovima. Načelnik Hitne službe Instituta za majku i dete rekao je da je najbolja prevencija od trovanja dece da se kućna hemija i lekovi drže van njihovog domašaja.

"Kućnu hemiju i lekove treba držati što dalje od "malih ruku", a ako treba i pod ključem. Deca moraju biti pod stalnim nadzorom, jer dovoljan je trenutak nepažnje da dođe do trajnih posledica koje ne mogu da se vrate", porucio je dr Lukešević.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.