Deca najčešća žrtva svakodnevnice

Izvor: RTS, 20.Nov.2013, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca najčešća žrtva svakodnevnice

Najčešća i najlakša žrtva svakodnevnice i ekonomskih prilika su deca, ističe zaštitnik prava građana Saša Janković povodom Svetskog dana deteta. Postoje deca koja žive bez minimalnih uslova kao što su zdravstveno osiguranje i kvalitetno obrazovanje, ističe Janković.

Zaštitnik prava građana Saša Janković istakao je, gostujući u Dnevniku RTS-a povodom Svetskog dana deteta, da su deca najčešća i najlakša žrtva svakodnevnice koja je teška zbog ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilika.

"Mi se borimo, ali ponekad ne uspevamo da obezbedimo i one elementarne stvari koje su potrebne svoj deci, kao što su zdravstveno osiguranje i kvalitetno obrazovanje", objašnjava Janković.

Zaštitnik prava građana kaže da postoje deca koja to imaju, ali upozorava da ima dece koja žive ispod svakog minimuma i podseća na mališane koji prose na ulicama po gradovima, što je, kako kaže, apsolutno nedopustivo.

"Ovo nije matematička jednačina kojoj fali jedna vrednost da bi bila rešena. Dakle, u svim segmentima moramo da načinimo pomake. Lako je okriviti roditelje za zapostavljanje dece, ali roditelji koji moraju da rade dva posla da bi nekako preživeli nemaju dovoljno prilika da sa svojom decom provode vreme", objašnjava Janković.

Janković kaže i da je obrazovanje u Srbiji bez suštinske promene načina na koji se organizuje već 50 godina, i da tu leži deo problema.

Istakao je da pozitivni primeri u društvu postoje ali je upozorio da oni u medijima i u svetu odraslih nisu zaista shvaćeni kao primeri.

"Mi smo društvo u kome je u jednom periodu postalo popularno da neko zna da se snađe. A to je drugim rečima neko ko zna da uzme novac na lak način", kaže Janković.

Zaštitnik prava građana kaže da smo od ljudi koji su na bilo koji način bili upleteni u nasilje pravili heroje.

"Iako postoje pozitivni primeri, oni nisu dovoljno vidljivi. Naše vesti treba da posvete malo više pažnje pozitivnim primerima", poručio je Janković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Janković: Položaj dece nije matematička jednačina

Izvor: Akter, 20.Nov.2013

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je, povodom Svetskog dana deteta, da su deca najčešha i najlakše žrtve svakodnevnice pre svege zbog teških ekonomskih prilika

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.