Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca lomila česnicu

Čak trinaest Beograđana juče je iz božićne česnice, koja se svake godine lomi na beogradskim ulicama, izvuklo šest zlatnika i sedam srebrnjaka. Tom, sada već tradicionalnom lomljenju božićneg kolača na platou ispred Skupštine grada, prisustvovalo je nekoliko stotina građana, među kojima je bio i veliki broj dece, kojima je i posvećena ova proslava.



Ovogodišnju česnicu tešku 30 kilograma pripremalo je i peklo šestoro ljudi u pekari „Grubanoski", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče od četiri do šest sati ujutru. Česnica je imala 1,2 metra u prečniku, a jedan od srećnika kome je pripao zlatnik bio je i desetogodišnji Nikola Stojanović.

- Svake godine dolazimo na lomljenje česnice, ali sam tek sada izvukao zlatnik. Znam da, kada izvučeš paricu, znači da ćeš imati sreće cele godine, a ja bih voleo da i u ovoj godini, kao i prošle, budem uspešan u školi - kazao je Nikola koji je na lomljenje kolača došao sa mamom i dve mlađe sestre.

Sreća je poslužila i Đorđa Stanića (3,5) koji prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i koji je izvukao srebrni novčić.

Srebrnjak je kući odnela i dvogodišnja devojčica Sofija.

Ove godine na lomljenju česnice nije bilo gužve kao prethodnih godina, a Beograđani su u miru prilazili i uzimali svoj deo kolača. Prednost su imala deca koja su sama ili sa roditeljima prilazila da se počaste.

Na ovoj svečanosti prisustvovalo je i stotinak dece bez roditeljskog staranja koja borave u nekoliko domova na teritoriji Beograda („Drinka Pavlović", „Moša Pijade", „Jovan Jovanović Zmaj" i Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj) koji su, pored lomljenja česnice, dobili i božićne poklone.

Božićni kolač osveštao je vikarni episkop Atanasije, koji je i u ime patrijarha Pavla čestitao vernicima Božić.

- Hristos je sebe poistovetio ne sa bogatima, ne sa moćnima, ne sa siledžijama... Hristos je sebe poistovetio sa bezazlenom decom, sa ljudima čista srca, jer je bio čist - kazao je episkop Atanasije, naglasivši da vernici za Božić naročito treba da se sećaju nejakih, gladnih i onih koji su proterani sa svojih ognjišta.

Okupljene građane, ambasadore i decu pozdravio je i v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.

- Sreća će pratiti sve nas jer vodimo računa o sebi i negujemo tradiciju. To nas čini posebnima, ali i Evropljanima, jer je Evropa zajednica koja se zasniva pre svega na hrišćanskim vrednostima - kazao je Alimpić.

Slavlje ispred Starog dvora organizovali su Unija pekara Srbije, Srpska pravoslavna crkva i Skupština grada Beograda.

Ručak za najstarije služili ambasadori i princeza

Teleća ragu čorba, karađorđeva šnicla, rižoto sa povrćem, tartar sos, krempita i mešana salata bili su juče na meniju u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj 226. Korisnike Prihvatilišta, njih više od 100, služili su predstavnici diplomatskog kora i to ambasadori Kanade i Velike Britanije Robert Mekdugal i Stiven Vorsvort, kao i v. d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić i princeza Katarina Karađorđević.

Veoma raspoložena da usluži korisnike bila je i Denis de Hauver, ambasadorka Belgije u Beogradu.

- Došla sam u Prihvatilište voljna da pomognem ovim ljudima i da i njima ovaj veliki praznik prođe što lepše i radosnije. Ovo je odlična ideja, ali ovakve akcije treba inicirati i van velikih praznika, jer je ovim ljudima potrebna pomoć tokom cele godine - rekla je za „Blic" Denis de Hauver.

Prihvatilište je juče izgledalo veselije i umivenije nego inače. Korisnici su radoznalo gledali u zvanice, ali nisu bili raspoloženi da razgovaraju sa novinarima. Njihove oči bile su uprte ka tanjirima sa kulinarskim specijalitetima. Oni vitalni božićni ručak pojeli su u kuhinji u prizemlju, dok je veći broj bolesnih u posteljama ručak dobio u sobama. Prva je sa platoom krenula princeza Katarina Karađorđević, a za njom i predstavnici diplomatskog kora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.