Deca koja odrastaju na čistom vazduhu inteligentnija

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca koja odrastaju na čistom vazduhu inteligentnija

Deca koja su izrazitije izložena zagađenju lošije su rezultate postigla i na testu rečnika, pamćenja i učenja

Uticaj zagađenja na kardiovaskularni i respiratorni sistem dece proučavan je detaljno, a o uticaju udisanja zagađenog vazduha na mozak manje se zna. Dr Šakila Franko, s harvardske škole javnog zdravlja, i tim koji je učestvovao u ovom istraživanju rezultate objavljuju u časopisu „American Journal of Epidemiology”. Rezultati pokazuju da deca koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žive u četvrtima u kojima je gust saobraćaj imaju niži kvocijent inteligencije i postižu lošije rezultate na testovima inteligencije i pamćenja od dece koja udišu čist vazduh živeći u zdravijim sredinama, bez mnogo saobraćaja u blizini svojih kuća.

– Posledice zagađenog vazduha slične su onima koje su uočene kod dece čije su majke pušile deset cigareta dnevno u trudnoći ili kao kod dece koja su bila izložena dejstvu olova, izjavila je dr Franko, autor studije.

U istraživanju iz koga su navedeni podaci, ona i njene kolege proučile su 202 dece iz Bostona stare između osam i jedanaest godina, kao i studiju o pušenju kod trudnica. Istraživači su najpre ispitivali samo uticaj procenjene izloženosti dece čađi na stepen njihovih kognitivnih funkcija. Radilo se o uticaju čađi nastale sagorevanjem goriva, posebno kod vozila koja koriste dizel.

Što su deca bila više izložena čađi niži je bio njihov rezultat na ispitivanjima inteligencije.

Kada su istraživači rezultate uskladili i sa faktorima kao što su obrazovanje roditelja, jezik kojim govore kod kuće, težina pri porođaju i izloženost duvanskom dimu, veza je i dalje postojala.

Tako, na primer, velika izloženost ostacima sagorevanja goriva dovodi se u vezu s padom IQ-a prosečno od 3,4 bodova. Deca koja su izrazitije izložena zagađenju lošije su rezultate postigla i na testu rečnika, pamćenja i učenja.

Autor ove studije takođe je istakla da je zagađenje izazvano saobraćajem povezano i s brojnim drugim štetnim posledicama i da, osim da se presele iz područja s gustim saobraćajem, ljudi ne mogu ništa drugo značajno da učine za svoje zdravlje.

S. M.

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.