Deca iz Goraždevca gosti Novog Sada

Izvor: RTS, 18.Apr.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca iz Goraždevca gosti Novog Sada

Učenici i nastavnici Osnovne škole u Goraždevcu bili su gosti Novog Sada. Njih su u gradskoj kući primili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin i načelnik Južnobačkog okruga Zoran Milošević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju u tehničkoj vladi Aleksandrom Vulinom i načelnikom Južnobačkog upravnog okruga Zoranom Miloševićem primio je u Gradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kući učenike sa iz Osnovne škole u Goraždevca koji su zajedno sa svojim učiteljima u poseti Novom Sadu tokom uskršnjih praznika.

Vučević je tom prilikom rekao da u dogovoru i u organizaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju osmišljen program boravka dece u Novom Sadu i u još nekoliko opština u Vojvodini, a sa ciljem da se deca sa Kosova i Metohije u naredna četiri dana druže sa svojim vršnjacima i da provedu praznike u drugačijem okruženju.

"Ponosni smo na dobru saradnju sa ministrom Vulinom koji je učinio mnogo da se probudi svest i prihvati odgovornost u mnogim opštinama u Srbiji koje sada solidarno pomažu narodu sa Kosmeta", rekao je Vučević, dodajući da će Novi Sad nastaviti da sarađuje i da pomažemo naše sunarodnike.

Po Vučevićevim rečima, pravi uspeh biće kada "budemo mogli da povedemo decu odavde na Kosovo i Metohiju, bez bojazni za njihovu bezbednost".

Vulin je istakao da će deca iz Goraždevca tokom posete Novom Sadu doživeti "nekoliko dana svojevrsne slobode" i da neće morati da razmišljaju u kojoj ulici se nalaze ili pred kim mogu da govore svojim jezikom.

"Veoma sam zahvalan gradonačelniku Novog Sada koji se nikada nije oglušio ni na jedan zahtev Srba sa KiM i koji kontinuirano doprinosi i pomaže, kako ličnim prisustvom, tako i pružanjem materijalne pomoći", rekao je Vulin dodajući da zbog toga, uprkos činjenici da je toliko udaljen od Kosmeta, Novi Sad predstavlja dobrog suseda opštinama na Kosovu i Metohiji.

Vulin je naglasio da je "naš cilj da se postigne i osigura potpuna bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji".

Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji koje pripada Pećkom okrugu, a u njemu se nalazi Osnovna škola "Janko Jovićević" sa oko 80 učenika, dok blizu 50 učenika pohađa Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku i Elektro-tehničku školu.

Direktor Osnovne škole "Janko Jovićević", Milivoje Zdravković se zahvalio u ime svih roditelja i nastavnika iz Goraždevca zahvalio na gostoprimstvu dodajući da se nada da će se deca iz Novog Sada vratiti ponosna na svoju Srbiju sa saznanjem da imaju prijatelje i da neko brine o njima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.