Deca Banije verna zavičaju

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2018, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca Banije verna zavičaju

Prelepi stihovi srpskog pisca i pesnika Tode Nikoletića oslikana je suština snažnih osećawa koja su se tako lako, a opet veoma snažno mogle osetiti na okupljanju Srba iz Banije i njihovih prijatelja, na tradicionalnoj 11. humanitarnoj manifestaciji "Banijsko veče" u sidnejskom predgrađu Bonirig.

"Zavičaj nije samo zemlje grumen iz kojeg buja seme našeg roda, zavičaj to je beskraj neba, rumen pod kojim je reč sloboda..."

Okupljeni su se u Srpskom centru družili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i veselili, uz pesmu i muziku orkestra sastavljenog od prekaljenih majstora izvornih narodnih nota, uz Banijsko kolo,  ali i neizostavnu bogatu trpezu. Predsednik zavičajnog udruženja Banijaca Dušan Vilus obratio se prisutnima zahvalio na odzivu.

- Sećam se kao da je bilo juče kada se okupila grupa Banijaca i uz časicu naše domaće rakije i nostalgične priče i sećanja odlučila da ovde, daleko od Banije, osnuje društvo koje će negovati tradiciju i običaje našeg zavičaja - istakao je Vilus i naglasio da se počelo s puno entuzijazma koji je očuvan do današnjih dana.

Tako je još na samom početku oformljena je folklorna grupa, kao i orkestar muzičara voljnih da neguju banijske narodne igre i pesme. Muzička grupa se održala kroz sve ove godine i sada je ponovo dočekala drage goste.

Vilus je izrazio zahvalnost svim okupljenima što podržavaju ne samo rad udruženja, već i ljude kojima je pomoć najviše potrebna i koji su je uvek dobijali od humanih Banijaca.

- Posle ove večeri naš odbor će doneti odluku kome će ovog puta uručiti prikupljena sredstava kao humanitarnu pomoć - istakao je predsednik udruženja.

U velikoj sali Centra u Bonirigu okupili su se naši ljudi svih dobi. U šarenolikom društvu bila je baka Miljka Tomić, vesela i vitalna u 92. godini života, ali i simpatični dečkić Milorad Arambašić koji još nema deset punih leta.

- Znam da se dobro osećam sve dok kao večeras mogu da izađem među mladi svet. Volim naš divan na ovim okupljanjima i našu pesmu. Sa svojom decom idem gde god da me povedu, a posebno sam srećna što sam ovde srela veliki broj svojih poznanika - rekla nam je baka Miljka, uz obećanje da ćemo se videti i na sledećem okupljanju.

I kršni Ličanin Miloš Arambašić, sa suprugom Banijkom i njihovo troje dece, uživao je u druženju, muzici i igri...

- Redovno dolazim na zavičajne večeri Banijaca i Ličana, a sada smo supruga i ja poveli i decu jer smatramo da na ovakvim okupljanjima mogu da se upoznaju sa vršwacima. Bilo bi lepo da se iz toga rode duga i lepa drugarstva, zahvaljujući kojima će oni jednog dana nastaviti da organizuju slične skupove - veli Arambašić.

A zadovoljstvo nisu skrivali ni organizatori, ni drugi gosti kojih je bilo iz svih srpskih zemalja. Uz pesmu "Oj Banijo ne bih te volio da se nisam u tebi rodio", čule su se i želje da se svi što pre ponovo okupe i budu deo još jedne manifestacije koja deo zavičajnog neba prenosi sve do daleke Australije. Jer, "zavičaj ne traži ništa, on samo daje i uvek te prati..."

Na 11. humanitarnoj manifestaciji "Banijsko veče" održana je i paralelna domatorska akcija pod nazivom "Ono što nije zapisano, nije se desilo". Organizatori su naime saznali da je banijski pisac, profesor Stevo Metikoš, napisao još jednu knjigu o Baniji, koja nosi naslov "Bila jednom jedna Krajina". Kako bi se knjiga što pre odštampala i stigla do njih, Banijci iz Australije su sakupili 1.050 dolara ne bi li pomogli autoru u realizaciji projekta.

Na saboru Banijaca u Bonirigu bio je i Dragan Jakšić, ranije predsednik ovog društva. On se prisetio kako su jedne godine u ovom centru bili domaćini Božićne proslave koja je mnogima ostala u pamćenju.

- Drago mi je da Banijci još ne gube dah, da imaju snagu i oplemenjuju svoj duh ovakvim okupljanjima. Lepo je videti baku u poznom dobu i mališane od desetak godina na istoj manifestaciji. Divno je što roditelji dovode decu na ovakve skupove, što samo pokazuje da mladi i dalje uče od starijih i da tako treba i da ostane - kaže Jakšić.

U Bonirig je na "Banijsko veče" došao i Dražen Košpenda iz stotinak kilometara udaljenog Vulongonga. S njim u društvu su bili majka Danica i otac Stevan.

- Sećam se, kao da je juče bilo kada smo prve Banijske večeri. Porodično volimo našu Baniju i druženje s našim ljudima. Svaki put se razveselimo kada vidimo poznanike i prijatelje iz starog kraja, kad čujemo naš karakterističan govor i muziku, a posebno banijsko kolo koje smo i večeras odigrali čvrsto stisnutih prijateljskih ruku - kaže Dražen.

Sa porodicom Košpenda na "Banijsko veče" su došli i njihovi prijatelji italijanskog porekla.

- Koliko god smo udaljeni od Banije, treba da se trudimo da se odupremo potpunoj asimilaciji i da sačuvamo deo sebe i svoju tradiciju. Naravno, pored toga mi se integrišemo u društvo u kojem živimo i stičemo prijatelje koji pripadaju drugim nacijama. S nama su večeras naši prijatelji Italijani Đuzepe i Aurora Perosa koji su izrazili želju da dođu na ovo okupljanje kako bi osetili i doživeli naše običaje i mentalitet. Već izražavaju zahvalnost što su dobili priliku da vide nešto novo i da upoznaju barem delić naše kulture - kaže Dražen Košpenda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.