Debata u Austriji: Čije himne u regionu imaju nacističke korene

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 20:40

Debata u Austriji: Čije himne u regionu imaju nacističke korene

Austrija je u središtu debate o poreklu "nacionalnih“ himni njenih saveznih država.

Debata je započela nakon što je grupa istaknutih pisaca i istoričara otkrila nacističke sklonosti njihovih kompozitora.

Oni su pozvali regionalne političare da izmene neke od himni i da priznaju korene melodija iz nacističke ere, prenosi Gardijan.

U pismu upućenom liderima Gornje Austrije, Koruške, Donje Austrije i Salcburga, grupa autora pozvala ih je "da preduzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akciju", budući da himne četiri od devet pokrajina sadrže kompromitujuće elemente.

U nekim slučajevima se zahteva brisanje čitavih strofa ili pojedinih problematičnih stihova, uz zahtev da se sprovode istorijsko istraživanje o njihovom poreklu i kompozitorima.

Dvojica lokalnih lidera u Koruškoj, iz redova socijaldemokrata i krajnje desničarske populističke FPO, koji su odbili da popuste pred ovim zahtevima, optužili su autore, među kojima su pisci Robert Menase i Gerhard Ruis, kao i pisac, istoričar i esejista Doron Rabinovici, za "poništavanje istorije".

Interesna grupa austrijskih autora (IG Autorinnen Autoren) demantovala je ove optužbe, ističući da u svim ovim slučajevima nije reč o poništavanju istorije.

"Radi se o odvajanju od antisemitizma, rasizma, nacionalizma i nacionalsocijalizma... obezbeđivanju da se istorijske političke laži ukinu i u najgorem slučaju, ne vaskrsnu", navodi se u saopštenju Grupe.

Kako se dodaje, najproblematičnija je himna Koruške, čiji je tekst napisala Agnes Milonig, koja je pripadala redovima nacista, a koja sadrži stih "Gde smo krvlju ispisali naše granice“, kao i "To je moja lepa domovina" sa referencom na Nemačku, kojoj je Austrija pripojena 1938. Grupa autora je tražila da se taj stih ukine.

Prema istorijskim istraživačima, kompozitor salcburške himne, Ernst Sompek, takođe je bio nacistički entuzijasta, koji se pridružio partiji kada je to još bilo nezakonito i komponovao je muziku inspirisanu u ime te stranke.

Takozvanu pesmu Hoamatgsang ili Heimat (otadžbina) u Gornjoj Austriji napisao je 1874. godine pokojni Franc Stelhamer, koji je bio poznat po svojim antisemitskim stavovima, napisavši esej koji poziva na genocid nad Jevrejima.

Autori su rekli da je neophodnost priznavanja porekla himne Gornje Austrije i antisemitskog govora njenog autora utoliko važnija jer je to država u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler.

Himnu Donje Austrije napisao je član nacističke partije Franc Karl Ginke. Tamo je državna vlada pozvala da se izvrši istorijska studija o pesmi, ali je insistirala na tome da se tekst ne mora menjati.

Autori su kritikovali stil stihova koji je, kako su ocenili "kičasto-patetična pompeznost”, zato što podstiče „podanički mentalitet”. Oni su izrazili spremnost da sarađuju na bilo kakvom prepravljanju spornih himni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.