Debata o nostrifikaciji diploma

Izvor: B92, 09.Jun.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o nostrifikaciji diploma

Beograd -- Oni koji školovanje završe u inostranstvu često imaju problema da im se stečene diplome priznaju u Srbiji što će biti tema skupa na Pravnom fakultetu.

Okrugli sto na temu "Nostrifikacije diploma i ulazak u EU" organizuje Srpski siti klub iz Londona u saradnji sa pomenutim fakultetom s početkom u 13 časova.

Cilj skupa je predstavljanje konkretnih predloga za unapredjenje postupka priznavanja stranih diploma u Srbiji: zamena procesa nostrifikacije procesom priznavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranih kvalifikacija, odvajanje procesa priznavanja diploma u svrhu obrazovanja od procesa priznavanja radi zapošljavanja, smanjenje troškova priznavanja, rešavanje problema radnih knjižica i odlazak stučnjaka iz zemlje, navodi se u saopštenju za medije.

Govornici će biti dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Sima Avramović, Nataša Kočiš i Miloš Stefanović iz Srpskog siti kluba, Vladimir Petronijević iz Grupe 484 i Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Ovim okruglim stolom nastavljaju se aktivnosti započete na javnom slušanju u Domu Narodne skupštine u Beogradu, 6. marta 2013. godine, na kojem je tema priznavanja stranih diploma dobila novi tok sa početkom pregovora Srbije za ulazak u EU, s obzirom na to da je izmena zakona o priznanju kvalifikacija stečenih u inostranstvu jedan od značajnih uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Problem nastaje kada visokoobrazovani stručnjaci žele da se vrate u Srbiju i pokušaju da stupe u radni odnos, navodi Srpski siti klub.

Potrebno je, kako dodaju, prvo otvoriti radnu knjižicu, koja pokazuje nivo obrazovanja, a nivo obrazovanja odredjuje nivo potencijalnih primanja. Bez priznanja odgovarajuće kvalifikacije, proces otvaranja radne knjižice postaje nepremostiv, a samim tim i pronalaženje posla gde je adekvatna kvalifikacija tražena.

Takodje, ovaj problem deo je šire teme €“ odlaska stručnjaka. Odlazak stručnjaka ne znači samo odlazak obrazovanih ljudi, već i nemogućnost da ostanu u kontaktu sa kolegama i institucijama i da se vrate i primene svoje znanje, iskustvo i kontakte stečene u inostranstvu.

Srpski siti klub (serbiancityclub.org) je nezavisna i nepolitička organizacija sa sedištem u Londonu stvorena da podstiče interese društva srpskih profesionalaca.

"Cilj naše organizacije je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da naprave karijeru u londonskom 'sitiju', a u poslednjih nekoliko godina i za one koji žele da se vrate u Srbiju", navela je u izjavi za Betu direktor Srpskog siti kluba Nataša Kočiš.

"Srpski siti klub je osnovan kasnih 90-ih od strane nekolicine naših entuzijasta zaposlenih u londonskim finansijskim institucijama. Ideja je bila da ožive neformalan klub koji bi okupio mlade srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji", kazala je Kočiš.

Članovi su uglavnom locirani u Londonu gde rade u raznim delatnostima kao naučnici, doktori, bankari, inženjeri, predavači, državni službenici ...u najpoznatijim britanskim i globalnim institucijama.

Srpski siti klub je pokrenuo projekat "povratak stručnjaka" kroz koji omogućava srpskim profesionalcima da se vrate u Srbiju.

Skupu koji je zakazan za ponedeljak će prisustvovati i predstavnici NALED-a i Kancelarije za dijasporu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.