Davorin Jenko − kompozitor srpske himne

Izvor: Studnel.com, 25.Nov.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davorin Jenko − kompozitor srpske himne

Rođen je 9. novembra 1835. godine u Ljubljani. Školovao se u Ljubljani, a kasnije u Trstu gde se njegov muzički ukus značajno oblikovao. U jesen 1858. godine Jenko odlazi na studije prava u Beč. Bio je prestar za školovanje na konzervatorijumu, ali se muzike nikada nije odrekao. U Beču je posećivao koncerte i opere i proučavao njihove partiture. Godine 1859. osnovao je Slovenačko pevačko društvo gde je bio horovođa i učitelj pevanja. U jesen 1862. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << odustaje od studija i odlazi u Pančevo kao vođa hora tamošnjeg Srpskog crkvenog pevačkog društva, a tri godine kasnije odlazi u Beograd. Kao horovođa Beogradskog pevačkog društva radio je narednih 12 godina, sa nekoliko prekida.
Od 1871. godine Jenko radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je procvetao kao kasnije najpoznatiji i najplodniji kompozitor pozorišne muzike kod nas. Osim pozorišnoj muzici, Jenko je dao veliki doprinos i razvoju komada s pevanjem. Njegova opereta Vračara smatra se prvom srpskom operetom, a njegove uvertire Kosovo, Milan, Srpkinja i Aleksandar smatraju se biserima srpske muzike. Ipak, Jenko je danas najpoznatiji kao autor srpske himne Bože, pravde. Bio je kompozitor romantičar koji je ostavio ogroman trag na razvoj srpske muzike.
Izvori: riznicasrpska.net, milanstojanovic.wordpress.com.

na danasnji dandavorin jenkokompozitorromanticarboze pravdebiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.