Davor Dragičević: Ne idem odavde VIDEO

Izvor: B92, 30.Dec.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davor Dragičević: Ne idem odavde VIDEO

Banjaluka -- Na Trgu Krajine u Banjaluci završeno je okupljanje građana i članova grupe "Pravda za Davida" u znak podrške porodici stradalog mladića Davida Dragičevića.

Davidov otac Davor Dragičević poručio je da tu ostaje "do kraja", ali i da "skupova na ovaj način više neće biti".

"Ostajem ovde do kraja, bilo kakav incident od vlasti, pozivam sve građane Banjaluke i države BiH da odmah stanu u odbranu sebe i svoje dece, nasuprot onih koji će prvi izazvati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incident. Skupova ovde više neće biti, nema smisla", kazao je Davor Dragičević, prenosi sarajevski sajt klix.ba.

Navodi se da su građani na čelu sa Dragičevićem potom krenuli u protestnu šetnju ulicama Banjaluke.

Banjalučke "Nezavisne novine" prenose da je pred početak skupa Davor Dragičević rekao je novinarima da od zahteva da se pronađu odgovorni neće odustati.

"Neće više biti skupova, biće šetnja, biće muzika koju je voleo, ali skupova na ovaj način više neće biti", rekao je Dragičević na kraju obraćanja.

On je u subotu putem Fejsbuk stranice grupe "Pravda za Davida" saopštio spisak zahteva, koji uključuju ostavke i hapšenja zvaničnika, navodeći da će u slučaju neispunjenja "za sve ostalo što se bude događalo" isključivu odgovornost snositi predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP RS i Tužilaštvo.

Navodeći da neće ići sa Trga dok njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, Dragičević je zatražio ostavke ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, načelnika uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije Darka Ćuluma, patologa i načelnika zavoda za sudsku medicinu Željka Karana i tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće.

"Zbog njihove upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva mog sina Davida Dragičevića kako bi se na taj način zaštitile institucije RS", napisao je Dragičević.

Današnje okupljanje je ranije prijavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, preneli su banjalučni mediji.

Majka ubijenog mladića Davida Dragičevića, Suzana Dragičević upitala je ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača - ko je toliko jak da ga štiti, a umešan je u ubistvo njenog sina.

"Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš? Milorade Dodik, ko je toliko jak da staješ iza njega da ćeš svoj narod da pregaziš radi njega", rekla je Radanović, obraćajući se hiljdama građana okupljenim na skupu "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

Ona je kazala da joj niko "neće ubiti dete i otići kući da spava".

"Ja kao majka zahtevam od Lukača da podnese ostavku, jer ga smatram odgovornim zbog funkcije za ubistvo mog deteta. On je odgovoran", istakla je Radanović. Prema njenim rečima, za nju je ministar policije najveći krivac, "čak veći od samog ubice".

"Dok smo živi, ostajemo ovde i ne idemo, dok ubica ne shvati šta je moral i čast", istakla je Radanović.

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, Davor Dragičević, juče je objavio zahteve koje institucije Republike Srpske treba da ispune u vezi sa ubistvom njegovog sina, najavljujući da će građani ostati na Trgu Krajine ako ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Dragičević je upozorio da će za sve ostalo što se bude događalo večeras isključivu odgovornost snositi predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP-a RS i tužilastvo RS.

On je naveo da se traže ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Dragičević je naveo da se njihove ostavke traže "zbog upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS".

Prema njegovim rečima, njihove ostavke se traže "zbog moralnih razloga", dok bi njihovu krivičnu odgovornost trebalo da utvrdi Tužilaštvo BiH.

Dragićević je dalje zatražio da se uhapse i Filip Ćulum, mladić za koga je pokojni David u poruci prijatelju u noći nestanka napisao da će "biti odgovoran ako mu se nešto desi", kao i Đorđe Rađen, vlasnik kuće u naselju Lauš koju je, prema prvobitnoj policijskoj verziji David navodno pre smrti opljačkao.

Davidov otac zatražio je i hapšenje kriminalističkih tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanac, kao i inspektora Siniše Kojdića, koji su navodno izgubili donji veš pokojnog mladića tokom uviđaja nakon što je 24. marta pronađeno njegovo beživotno telo.

Donji veš je mogao da bude jedan od ključnih dokaza na koji način je mladić ubijen. Davor Dragičević traži i hapšenje inspektora Bojana Karanovića, te mere nadzora nad svim učesnicima konferencije za novinare MUP RS 26. marta, na kojoj je da je njegov kriminalizovan i označen kao narkoman, što se kasnije pokazalo kao netačno.

Skup "Pravda za Davida" večeras je organizovan i u Mostaru i Sarajevu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Davor Dragičević: Ne idem sa Trga Krajine dok mi se ne ispune uslovi

Izvor: Večernje novosti, 30.Dec.2018

Skup "Pravda za Davida" počeo je na Trgu Krajine u Banjaluci a učesnici su tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Skup "Pravda za Davida" počeo je na Trgu Krajine u Banjaluci a učesnici su tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova RS Dragana...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.