Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinić: Svi u Hagu do septembra

Stokholm -- Prvoslav Davinić kaže da će SCG biti u položaju da izruči optužene Haškom tribunalu kroz nekoliko meseci, a ne nedelja.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore koji danas završava dvodnenvu posetu Švedskoj, izrazio je uverenje da će osobe koje traži Haški tribunal, biti izručene do septembra. On je rekao da će nekoliko otpuženika, uključujući ratnog lidera bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, biti izručeno "ne kroz nekoliko dana ili nedelja, već u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraćem vremenskom periodu".

"Do septembra, mislim da će rezultati biti postignuti", rekao je Davinić.

Upitan da li će Mladić, koji je optužen za genocid u BiH, biti izručen do septembra, Davinić je rekao da će to sigurno biti učinjeno ako se on nalazi u Srbiji. "Ako to ne bude slučaj, mi ćemo utvrditi gde se on nalazi i onda će ga neko drugi izvesti pred lice pravde", dodao je ministar odbrane SCG.

Mladić do 2002. bio u svojoj kući

Sve do 2002. godine general Ratko Mladić nalazio se na svima poznatoj adresi na Banovom brdu, u svojoj kući, a ponekad mu je vojska pružala smeštaj u nekom od svojih objekata, izjavio je za Blic načelnik Vojne bezbednosne agencije Svetko Kovač.

Govoreći posle prvog dana medjunarodne konferencije o reformi sistema bezbednosti, Kovač je kazao da je Mladiću 2002. ukinuto gostoprimstvo i da mu se od tada gubi svaki trag. On je naglasio da traganje za Mladićem nije u nadležnosti Vojne bezbednosne agencije.

"Vojna služba je odgovorna samo u slučaju da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata ili ukoliko mu neko od aktivnih pripadnika vojske pruža podršku. Da se to desi, Vojna agencija bi svakako bila odgovorna", kaže Kovač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.