Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora za pranje novca

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2020, 13:28

Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora za pranje novca

Viši sud u Beogradu proglasio je Darka Šarića krivim i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina za pranje novca, odnosno da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina.

Ovo je prva presuda posle gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca, kojoj on nije prisustvovao.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu navodi se da je Šarić na jedinstvenu kaznu zatvora osuđen tako što je prethodno sud >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << utvrdio pojedinačne kazne zatvora - za krivično delo pranje novca u produženom na devet godina zatvora, i za krivično delo pranje novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine zatvora.

Okrivljeni Radovan Štrbac je zbog pranja novca osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a okrivljeni Nebojša Jestrović je za isto krivično delo dobio kaznu zatvora u trajanju od pet godina i njima će se u kaznu uračunati vreme provedeno u pritvoru.

Kaznu zatvora od dve do četiri godine dobilo je još 12 drugih okrivljenih za krivično delo pranje novca, a presuda nije konačna - na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Okrivljeni Dubravka Štrbac i Nemanja Кrstajić oslobođeni su optužbe za pranje novca, a optužba za isto krivično delo protiv Dušana Кovačevića i Nebojšu Spasića odbijena je.

Presudom je oduzeta imovina pribavljena pranjem novca, i to: privredno društvo "Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdoba, "Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" ad Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest", imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva.

Sudsko veće koje je danas Šarića proglasilo krivim čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić, a ranije ga je osudilo na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji Balkanski ratnik, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije doneta jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći of-šor kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, takođe kao i sa organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, sa jasno podeljenim ulogama njenih članova.

Pri tome je, navodi se dalje, njegov identitet ostajao skriven i poslove je retko zaključivao lično.

Odbrana je tražila izuzeće postupajućeg tužioca Saše Ivanović tvrdeći da nije nepristrasan, zatim i izuzeća tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Suđenje Šariću pred Specijalnim sudom počelo je pre desetak godina, prvo u njegovom odsustvu jer je bio u bekstvu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.