Danski političari protiv pomoći SAD Grenlandu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 16:03

Danski političari protiv pomoći SAD Grenlandu

Paket ekonomske pomoći Grenlandu koji je pripremila američka vlast izazvala je kritike u Danskoj, manje od godinu dana nakon što je ta zemlja odbila ponudu američkog predsednika Donalda Trampa da kupi to atlantsko ostrvo.

Ambasador SAD u Danskoj rekao je ove nedelje da vlada radi na "paketu znatne ekonomske pomoći za Grenland".

Član Odbora za spoljne poslove danskog parlamenta iz socijalističke narodne partije Danske Karsten Honge ocenio je da su "oni jasno prešli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << liniju".

"Potpuno je nečuveno da bliski saveznici pokušavaju da stvore podelu između Grenlanda i Danske na ovaj način. To je mito građanima Grenlanda sa ciljem da tamo povećaju vojno prisustvo", rekao je Honge Rojtersu.

Soren Espersen, član Odbora za spojne poslove iz opozicione Danske narodne partije ocenio je američku ponudu za pomoć Grenlandu kao "uvredu" za Grenland i za Dansku.

Rojters napominje da je Grenland važan za američku vojsku i njen sistem ranog upozoravanja na balističke rakete, dok pokušava da parira ruskoj i kineskoj komercijalnoj i vojnoj izgradnji na Arktiku.

Grenland je danska autonomna teritorija sa samo 56.000 stanovnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.