Danju pijaca, uveče mesto za susrete kulture

Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danju pijaca, uveče mesto za susrete kulture

Koncept „pijaca-trg mesto za sve" još nije zaživeo. Sada se osluškuju želje građana koji svojim predlozima treba da utiču na konačni plan po kome bi počelo preuređenje.



– Osluškujemo puls javnosti za realizaciju koncepta pijace-trgovi, koje se odnose na centralne gradske pijace. To su one pijace koje zaslužuju da posle svog radnog vremena budu trgovi. Tražimo od građana da se izjasne o zatvaranju pojedinih ulica i regulisanju saobraćajnih pristupa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << To već sad mogu da čine na sajtu gradskih pijaca na sekciji „Od pijace trg, pa tako ukrug". Na osnovu toga, dajemo elemente urbanističkom zavodu koji će izraditi plan za pijace do kraja ove godine. Nakon toga ćemo sačiniti plan zajedno s urbanistima da bismo mogli po njemu da zidamo. Radovi bi trebalo da počnu 2011. godine – kaže direktor „Gradskih pijaca" Dragan Pušara.

Sama ideja koncepta pijaca-trgova jeste, kako priča Pušara, da se ne menja mnogo toga i da postoji klasičan trg. Takođe se teži tome da ne bude puno fiksnih objekata nad zemljom, da se iskoriste padovi od Skvera Mire Trailović prema suprotnom delu pijace da bi se tu smestili određeni sadržaji. On još dodaje da 30 odsto placa treba da bude pod jednim objektom, ne visokim, a ostalih 70 odsto površine biće pokriveno tezgama koje će biti sklanjane na kraju radnog vremena. Tada bi se prostor otvarao za sadržaje trga, kao što su kulturni programi, galerije, izložbe, kafići i restorani. Po ugledu na pijace-trgove u zemljama zapadne Evrope, ispod pijačnih platoa biće izgrađene podzemne garaže čime će se rasteretiti saobraćaj u okolini, a koncept pijaca-trgova će omogućiti i bolju higijenu, ukupnu organizaciju i kvalitet proizvoda koji se prodaju. To neće uticati na tradicionalnu ulogu pijaca, niti na specifičnost svake od njih, samo će prostor biti dodatno uređen.

– Ljudi se brinu koliko će im vremena biti potrebno da sklone tezge, a za to im neće trebati više od 20 minuta i još 20 za čišćenje. Smatram da to može da bude jedan od najlepših pijaca-trgova u Evropi.

Želje građana u vezi s preuređenjem Kalenića, Bajlonijeve i Palilulske pijace su, kako smo saznali od direktora, podeljene. Mlađe generacije rado prihvataju koncept pijace-trga, dok su starije generacije emotivno vezane za centralne pijace i teško prihvataju bilo kakvu promenu te su jedni vrlo oduševljeni, a drugi razočarani.

Inače, projekat pijaca-trgova se primenjuje po uzoru na modele iz Francuske, Italije, Nemačke i Španije. Cilj projekta je i da se na pijačne platoe dovede mlađa populacija, a pijace uvrste u turističke vodiče i mape koje gosti Beograda neizostavno moraju posetiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.