Dani slovenačkog filma od 21. do 25 novembra u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani slovenačkog filma od 21. do 25 novembra u Srbiji

Dani slovenačkog filma, koji se ove godine održavaju treći put, simultano će se odvijati od 21. do 25. novembra u Beogradu, Pančevu i Nišu.

Posetioci u Beogradu će od srede 22. novembra do subote 25. novembra imati priliku da upoznaju slovenačku kinematografiju, kako u vreme Jugoslavije tako i ovu aktuelnu, koja ostvaruje visoke standarde u drami, filmskoj fotografiji, društvenoj angažovanosti i prenošenju kulturnih specifičnosti svoga podneblja.

Program festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrazumeva besplatne projekcije kratkih igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i reklamnih, ali i dugometražnih filmova, kao i izložbe, okrugli sto, tribinu i radionicu filmskog zvuka.

Cilj ove smotre filmova je, pre svega, da okupi i predstavi slovenačke i domaće autore i sve one koji se bave filmom, kao kulturnim dobrom, zabavom, uzbudljivom profesijom i vizuelnim pripovedanjem, koje je važan most za sporazumevanje i saradnju u današnjem regionu bivše Jugoslavije.

U fokusu filmskih razgovora ovogodišnjih Dana slovenačkog filma nalaze se srpska i slovenačka kinematografija, zapravo njihova prošlost, sadašnjost i budućnost.

Na okruglom stolu, čija je tema Sudbina čoveka u jugoslovenskom i postjugoslovenskom filmu, otvoriće se mnoga zanimljiva pitanja o značaju filma kao društvene umetnosti.

Izložba u holu Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 posvećena je pozorišnom i filmskom reditelju Jožetu Babiču povodom 100 godina od njegovog rođenja.

Babičev film "Istim putem se ne vraćaj'' (1965), otvoriće smotru u Beogradu.

Tribina Filmska muzika, koja se održava 24. Novembra od 17 časova u Sali Dinko Tucaković Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11, biće prava poslastica za sve one kojima su nezaboravne muzičke teme iz velikih filmskih dela trajna inspiracija.

Domaćoj publici ovde će se predstaviti istaknuti slovenački kompozitor i teoretičar filmske i scenske muzike, prof Mitja Reićenberg, kao i srpska istoričarka muzike u jugoslovenskom filmu, Maja Vasiljević.

"Naši gosti ukazaće na značaj i značenje muzike na filmu tokom njegove istorije i danas, uz filmske inserte koji sadrže izvanredne primere muzike na filmu" rekla je dr filmologije Ivana Kronja - koordinatorka Okruglih stolova i moderatorka Tribine na DSF 2017.

Radionicu i predavanje na FDU održaće višestruki dobitnik nagrade Vesna na Festivalu slovenskog filma u Portorožu, dizajner zvuka Julij Zornik.

On će zajedno sa Markom Kumarom, rediteljem filma prisustvovati projekciji filma Grad svetlosti, na kome su zajedno radili i dali svoj autorski doprinos.

Sve projekcije u Beogradu su u Jugoslovenskoj kinoteci.

Filmove će publika moći da vidi 22. i 23. novembra u zgradi u Uzun Mirkovoj ulici, dok će se 24. i 25 novembra ostvarenja prikazivati u dvorani u Kosovskoj ulici.

U Pančevu će se Festival biti otvoren 21. novembra i trajaće tri dana, a projekcije će se prikazivati u Domu omladine Pančevo.

U Nišu će se filmovi prikazivati u Kulturnom centru, a prva projecija je zakazana za 23. novembar. Sve projekcije u svim gradovima su besplatne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.