Dani Buce Mirkovića

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Buce Mirkovića

U Aleksandrovcu su počeli "Bucini Dani" posvećeni Milosavu Mirkoviću pesniku, dramskom piscu, književnom, pozorišnom kritičaru i antologičaru.
Na ovaj način žitelji Župe žele da se oduže zavičaju, zaljubljeniku u umetnost, koji je do kraja života ostao vezan za rodni kraj, za kako je voleo da kaže "njegovu okeaniju".

Stihovi Milosava Buce Mirkovića:
"Ne obaziri se senko moja,
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Dok iz čajdžinice na Čuburi
Izlazim kao jelen iz prisoja.
Okolo naokolo ko mravi
U kolovratni zagrljaj žure.
A ovako sa štapom, nogu pred nogu,
Pošto sam popio i treći čaj,
Samo senku voditi mogu,
Čas u pakao, čas u raj".
Osoben, enciklopedijski radoznao, dobronameran polemičar, romantik i jedan od najvećih  boema. Sve je to bio Milosav Buca Mirković čiji je život obeležila preokupacija poezijom, književnošću, a posebno pozorištem i glumcima.
"Imao je takvog duha koji nikog nije vređao, a bio je šarmantan i oštar. Kaže on meni jedanput "Dobila si tu ulogu, ti to nećeš dobro igrati, ali je dobro da ti igraš", kaže Mira Banjac, glumica.
Za sobom je ostavio više desetina knjiga, dramskih dela i preko 20.000 tekstova. Deo zaostavštine, lični predmeti, knjige, priznanja, fotografije, izložen je u njegovoj spomen sobi, kao stalna postavka zavičajnog muzeja Župe u kome je obitavao svakog leta.
"Čitava Župa, ali ne samo Župa, meni se čini čitava Srbija je bila jedna Bucina velika familija. Naravno da je nekako Župa bila najdraža njegovom srcu. Župi se uvek vraćao", kaže Ivan Brborić, Zavičajni muzej Aleksandrovac.
Nekad Buca, a danas njegovi prijatelji od zavičajnog muzeja, nogu pred nogu, prošetali su korzoom do kafane kod Džambaskog bora, gde je  sedeo i pisao. Za istim stolom Bucinu poeziju čitao je glumac Milija Vuković.
U okviru Bucinih dana koji će trajati do nedelje pored izložbi, književnih i glumačkih svečanosti održava se festival pozorišta.Najboljim glumcima biće uručena nagrada "Zlatno zrno", a dodeliće se i priznanje za produkciju.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.