Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Izvor: Press, 11.Apr.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani Beograda" od 16. do 19. aprila

Tradicionalna manifestacija "Dani Beograda", u okviru koje je za posetioce pripremljen bogat program, biće održana od 16. do 19. aprila, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. Govoreći o programu manifestacije, on je naveo da će 16. aprila na Beogradskoj tvrđavi biti održan koncert pod nazivom "April u Beogradu" na kome će posetioci imati priliku da čuju pesme o glavnom gradu.
Foto:B92.net >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Te pesme će izvoditi naši poznati umetnici: Dušan Svilar, Dubravka Miletić, Leontina Vukomanović, Filip Žmaher, Vladimir Đuric Đura, Dejan Cukić, Žarko Dančuo, Nada Pavlović, Ekstra Nena i orkestar Uroša Rankovića.

"To će biti besplatan koncert", istakao je Vesić na konferenciji u Starom dvoru i dodao da će taj koncert biti centralni događaj manifestacije "Dani Beograda". U okviru manifestacije 17. aprila na Beogradskoj tvrđavi će biti održan i koncert naše proslavljene operske dive Jadranke Jovanović u kome će, osim nje, nastupiti i operski pevač Oliver Njego i Gudački orkestar "Beogradski solisti".

Posetioci će moći da uživaju i u koncertu "Ovo je Srbija" koji će biti održan 18. aprila, takođe na Beogradskoj tvrđavi. U okviru manifestacije "Dani Beograda" biće održane i pešačke ture na kojima će posetioci imati priliku da čuju zanimljive priče iz prošlosti Beograda. "Dani Beograda" će biti završeni 30. aprila, kada će besplatnim koncertom na Trgu Republike biti obeležen Međunarodni dan džeza. Vršiteljka dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić rekla je da će u četiri dana biti prikazana veličanstvena istorija Beograda.

"U godini jubileja, program koji je pripremilo Omladinsko pozorište 'Dadov', a koji smo finansirali sa četiri miliona dinara, biće održavan na Beogradskoj tvrđavi. Gradske ustanove kulture prilagodile su svoje programe 'Danima Beograda', čime su ovu manifestaciju učinile još bogatijom i sveobuhvatnijom", rekla je Jevtićeva.

To su Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, pozorišta "Puž", "Duško Radović", "Pinokio", "Bitef teatar", "Pozorište na Terazijama" i Pedagoški muzej.

Govoreći o Međunarodnom danu džeza, koji će biti obeležen na Trgu Republike 30. aprila, Jovan Maljoković i Lazar Tošić podsetili su na tradiciju festivala dugu više od 30 godina. Podsetivši da su Beograd tokom godina posetile najveće zvezde džez muzike, Maljoković i Tošić su rekli da će dati sve od sebe da najavljeni koncert bude jedno od najboljih muzičkih dešavanja ove godine.

"Dani Beograda" se održavaju po 16. put, a organizator manifestacije je Grad Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada, u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta "Dadov". Manifestacija se održava od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda - 16. aprila 878. godine kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. aprila 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.