Danas su Zadušnice

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Zadušnice

Srpska pravoslavna crkva obeležava zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.

Zimske zadušnice su najveće od svih zadušnih dana u godini i uvek padaju dve subote pre početka Vaskršnjeg posta.

Molitvama u hramovima i na grobljima, Pravoslavna crkva današnju subotu posvećuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spomenu na umrle. Običaj je i da se pale sveće i tamjan, dele prilozi i čine dobra dela za duše pomrlih.

Prema verovanju, zapaljena sveća osvetljava put pokojnicima do sledećih zadušnica.

Prema predanju, familija koja zaboravi svoje pretke u ove dane može doživeti razne neprijatnosti i štete i čak im se može i rod zatreti.

Nazvane po praznicima kojima prethode, u godini postoje četiri zadušne subote: današnje se zovu Zimske ili zadušnice u mesopusnu subotu, jer prethode početku Velikog ili Časnog posta.

U pojedinim krajevima znaju ih i kao - Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

Postoje još Miholjske, Mitrovske i Duhovske ili Trojičine zadušnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.