Danas se u Srbiji obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 10:50

Danas se u Srbiji obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta

Beograd -- Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se na Starom sajmištu.

Staro sajmište je mesto najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, koju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata. Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" vence će položiti i predstavnici Grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra "Staro sajmište“, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, ambasade Nemačke, Udruženja građana i diplomatskog kora.

Memorijalni centar "Staro sajmište" koji je uspostavljen upravo na mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, omogućiće danas zainteresovanim delegacijama da vide izložbu "Logor na Beogradskom sajmištu 1941-1944“ koja će za tu priliku biti privremeno izložena u Centralnoj kuli na Starom sajmištu a kojom centar simbolično obeležava početak rada na stalnoj postavci koja će biti dostupna posetiocima nakon završetka radova na Centralnoj kuli.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je povodom Dana sećanja na stradale u masovnim zločinima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji, naglasio da je dužnost i obaveza svih da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne naraštaje i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti.

Dan sećanja je prilika da se ponovi da žrtve nikada ne smeju da budu zaboravljene.

Stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti, saopštilo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.