Danas se slave Sveta tri jerarha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se slave Sveta tri jerarha

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sveta tri jerarha, praznik vaseljenskih hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su objedinjena teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka i usmerila pravoslavno bogoslovlje.

Tri vaseljenska učitelja, koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovedanja hrišćanstva prevazišli svoje savremenike i koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporova, koji su okončani 1084. godine ustanovljenjem zajedničkog praznika, u vreme cara Aleksija i Komnena.

U javnim bogoslovskim raspravama jedni su uzdizali Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija zbog nedostižne visine u bogoslovlju, a treći Zlatoustog zbog čudesne slatkorečivosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vere.

Prema predanju, svetitelji su se javili u snu episkopu evhairskom Jovanu, prvo svaki zasebno, a potom zajedno, poručivši mu da su "jedno u Boga", da u njima nema ništa protivrečno i savetujući ga da im napiše zajedničku liturgiju i odredi zajednički praznik.

Na ovaj praznik SPC slavi svetog Vasilija Velikog kao retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija koje se služe 10 puta godišnje na velike pravoslavne praznike.

Sveti Grigorije Bogoslov se proslavlja kao episkop u Carigradu, a 12 godina je upravljao crkvom utvrđujući pravoslavlje, dok je sveti Jovan Zlatousti, kao veliki besednik i tumač Svetog pisma, svojom rečitošću i jasnoćom misli prevazišao sve grčke retoričare.

Svaki od ovih crkvenih otaca praznuje se posebno u istom mesecu - Sveti Vasilije Veliki 1. januara, sveti Georgije Bogoslov 25. i sveti Jovan Zlatousti 27. januara, po julijanskom kalendaru koji poštuje SPC.

Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u srpskom narodu gde su od davnina esnafska slava metalaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sveta tri jerarha

Izvor: RTS, 12.Feb.2009

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sveta tri jerarha, praznik vaseljenskih hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka...Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik vaseljenskih hrišćanskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.