Danas se obeležava Svetski dan davalaca krvi

Izvor: Press, 14.Jun.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava Svetski dan davalaca krvi

Svetski dan davalaca krvi, 14. jun, biće obeležen danas pod sloganom "Podeli zivot, daj krv - Sve nas povezuje krv".
Foto:Tanjug
Uz podršku Ministarstva zdravlja, Institut za transfuziju krvi, Zavod za transfuziju Niš i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, kao i sve lokalne sluzbe z atransfuziju krvi, u saradnji sa Crvenim krstom, Srbije, obeležcihe taj dan prikladnim akcijama davanja krvi, a centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << manifestacija održaće se kod Doma Narodne skupštine, pored transfuziomobila, gde će građani moći da daju krv.
Taj dan, kako je saopšteno iz Instituta za transfuziju krvi, biće posvećen podizanju nivoa svesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i potrebi da se obezbedi kontinuirano snabdevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbedne krvi.
Svetski dan davalaca krvi obeležiće se i širom sveta, pokrovitelj manifestacije je Svetska zdravstvena organizacija, a domaćin je Holandija, sa centralnim događajem u Amsterdamu.
Transfuzijom krvi se svake godine spasavaju milioni života, poboljšava kvalitet života i produžava životni vek pacijentima koji boluju od najtežih oboljenja.
Transfuzija krvi je neophodna podrška složenim medicinskim i hirurškim procedurama, a od vitalnog značaja je u zbrinjavanja trauma, akušerstvu i perinatalnoj nezi.
Ciljevi globalne kampanje su izražavanje zahvalnosti davaocma krvi, promovisanje dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi i podsticanje resornih ministarstva da daju podršku realizaciji postavljenih ciljeva.
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jagodina - grad dobrovoljnih davalaca krvi

Izvor: RTS, 14.Jun.2016

Crveni krst Srbije dodelio je priznanja "Najhumaniji grad" u oblasti dobrovoljnog davanja Požarevcu, Kragujevcu i Jagodini. . Pod sloganom "Podeli život, daj krv - Sve nas povezuje krv", danas se obeležava Svetski dan davalaca...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.