Danas se glasa o hitnom prekidu vatre u Gazi

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 09:52

Danas se glasa o hitnom prekidu vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) glasaće danas o novoj rezoluciji koja poziva na hitno i održivo obustavljanje neprijateljstava u Gazi.

Glasanje dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) blokirale prethodnu rezoluciju Saveta bezebednosti koja bi pozivala na "humanitarni prekid vatre" na pogođenoj palestinskoj teritoriji.

Novi nacrt, koji su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati, poziva na "hitan i održiv prekid neprijateljstava kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup Gazi", javlja The Guardian.

Također, nacrt potvrđuje podršku rješenju o dvije države u regionu i "naglašava važnost ujedinjenja pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima".

Vijeće sigurnosti UN-a se suočilo s oštrim međunarodnim kritikama jer je od početka rata donijelo samo jednu rezoluciju o Gazi, u kojoj je 15-člano tijelo pozvalo na humanitarne pauze, nakon što je odbačeno pet drugih rezolucija, uključujući dvije zbog američkog veta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.