Danas rezultati kvalifikacionih ispita

Izvor: Politika, 22.Jun.2010, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas rezultati kvalifikacionih ispita

Drugi i poslednji deo kvalifikacionog ispita za upis u četvorogodišnje srednje škole završen je juče proverom znanja iz matematike. Đaci su na raspolaganju imali dva sata da reše kombinaciju broj pet koju je ministar prosvete Žarko Obradović u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Radio Beograda izvukao deset minuta pre početka testa. Od 17 zadataka 12 je bilo identično kao u zbirci za pripremu ispita, u pet je postavka bila ista, ali su vrednosti (brojevi) bile izmenjene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ključ za pregledanje i bodovanje ispitne kombinacije broj pet iz matematike postavljen je na sajtu ministarstva www.upis.mp.gov.rs. Zadaci sa tačnim rezultatom i postupkom rada donose maksimalan broj bodova, čak i ako se način rada razlikuje od onog koji predviđa ključ.

Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni danas najkasnije u osam sati, a do 16 sati nezadovoljni ocenama moći će da ulože žalbu školskoj komisiji za upis. Konačna rang-lista osvanuće 28. juna.

Rangiranje osmaka obaviće se na osnovu njihovog uspeha u osmoletkama, bodova sa kvalifikacionog ispita i nagrada sa republičkih i međunarodnih takmičenja. „Vukova diploma” ne donosi poene. Popunjavanje i predaja liste od 20 željenih škola obaviće se 28. i 29. juna. Raspoređivanje i upis primljenih učenika po školama, obrazovnim profilima i smerovima gimnazija u prvom krugu planirani su za 7. i 8. jul. Drugi upisni krug zakazan je 12. jula.

Matematiku je polagalo oko 70.000 učenika, a prema podacima školskih uprava prekjuče je na test iz srpskog izašlo dva do tri odsto učenika više nego prošle godine. U Srbiji ipak ima više slobodnih mesta u srednjim školama nego đaka, tako da nema razloga za strah da neko neće biti upisan. Postoji bojazan da neće baš svi učenici sesti u klupe željenih škola, što ne treba da ih obeshrabri u startu, jer u toku školovanja mogu da promene obrazovni profil pa i da se prebace u neku drugu školu.

Upis je besplatan. Škole nemaju pravo da naplaćuju takozvani đački dinar budućim prvacima i niti učenicima ostalih razreda srednje ili osnovne škole. Savet roditelja može da donese odluku o „roditeljskom” dinaru koji se može davati isključivo dobrovoljno.

----------------------------------------------------

Sledeće godine mala matura

Ovo je poslednja generacija osmaka koja je polagala kvalifikacioni ispit za upis u četvorogodišnje škole. Iduće godine đaci završnih razreda osmoletki polagaće malu maturu. Ona će u početku biti vrlo slična aktuelnom polaganju testova iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i postepeno će se uvoditi naredne četiri godine, da bi u školskoj 2014/2015. konačno zaživela. Planirano je da se mala matura polaže u matičnim školama u skladu sa pravilnikom čija je izrada u toku. Pre početka iduće školske godine navršeni sedmaci a budući osmaci biće detaljno upoznati sa procedurom novog završnog ispita. Prijemni će ostati obavezan u specijalizovanim školama kao što su Matematička i Filološka gimnazija, ali i baletske, muzičke i umetničke škole iz likovnih oblasti zato što se njime proverava i nadarenost.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 23/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.